Úvod Zaujímavosti Google použil umelú inteligenciu na vylepšenie neostrých záberov. Skoro ako v kriminálke...

Google použil umelú inteligenciu na vylepšenie neostrých záberov. Skoro ako v kriminálke CSI

1

Ak ste sa niekedy ocitli pred televízorom, v ktorom bežala epizóda jednej z mnohých amerických kriminálok, určite ste sa pozastavili nad ich technológiami.

V kriminálkach je veľmi často používané priblíženie obrazu z veľkej diaľky, napríklad evidenčného čísla vozidla tak, že obraz je veľmi ostrý a čitateľný aj po masívnom priblížení. V bežnom ponímaní to je nemožné. Z obmedzeného počtu pixelov pôvodného súboru jednoducho dokonale ostrý obraz po veľkom priblížení nevyčarujete.

Google však bežné ponímanie mení podľa svojich preferencií a hlavne intenzity vývoja. Ich najnovší projekt ukázal, ako z veľmi nejasných fotografií dostať aspoň ako takú kvalitu. K slovu prišli dve neurónové siete, a teda umelá inteligencia.

Umelá inteligencia porovná neostrú fotografiu či akýkoľvek nekvalitný obrázok s veľmi nízkym rozlíšením s podobnými snímkami vo vysokom rozlíšení. Na základe nich sa pokúsi veľmi nekvalitný obraz obnoviť do ostrej podoby, pričom vo finále ešte dodá potrebné realistické detaily. Softvér tak v podstate odhaduje, čo sa na veľmi priblíženej a nekvalitnej fotografii nachádza. Dôležité je, že s každým použitím sa jeho schopnosti zlepšujú a informácie z predchádzajúcich vyhodnocovaní systém berie na vedomie. Ide o druh strojového učenia.

Schopnosti technológie, ktorá vzišla z projektu s názvom Google Brain, jej predstavitelia vyskúšali na silne priblížených snímkach celebrít. Keďže sú celebrity na očiach verejnosti neustále, na internete existuje nespočetné množstvo ich fotografií. Systém tak mal s čím porovnávať. Výsledky síce nie sú dokonalé, no určite sú pôsobivé.

Porovnanie môžete vidieť nižšie. Naľavo je nekvalitný výrez priblíženej tváre (8 x 8 pixelov), v strede výsledný vypočítaný obraz, ktorý vyprodukovala technológia Google Brain (zostrené na 32 x 32 pixelov) a napravo je skutočná podoba celebrity. Vývojári zámerne použili osoby, resp. zábery, na ktorých sú dobre badateľné hlavné črty tváre.

Google

Technológia je stále v hrubom štádiu vývoja, pokrok je však zrejmý. V budúcnosti by umelá inteligencia mohla dokázať zrekonštruovať akékoľvek nekvalitné fotografie nielen osôb, ale aj interiéru, prírody a vlastne čohokoľvek.

Mnohým určite napadlo, že by sa táto vymoženosť uplatnila u polície pri vyšetrovaní trestných činov. Zábery z priemyselných kamier sú často veľmi nekvalitné a mnohé trestné činy zaznamenajú v nočných hodinách, kedy je nedostatok svetla. Aj keby bola technológia niekoľkonásobne dokonalejšia, pri riešení trestných činov by s veľkou pravdepodobnosťou byť použitá nemohla. Aspoň nie v blízkej budúcnosti.

Výsledný obraz totižto nie je skutočný ale približne vypočítaný na základe odhadu. O pár rokov sa ale môžu umelo zostrené fotografie líšiť od tých skutočne ostrých iba v desatinách percent. Predstavte si aplikáciu na úpravu fotografií, ktorá by obsahovala filter zaostrenia postavený na tejto technológii. Aj škaredú a neostrú snímku zhotovenú smartfónom by ste previedli do veľmi použiteľnej podoby. Nehovoriac o starých zálohovaných snímkach z doby, kedy ešte mobilné snímače pekné fotografie zrovna nerobili.