Úvod Výrobcovia Sony VIDEO: Sony má nový CMOS snímač, ktorý dokáže zhotoviť super spomalené video...

VIDEO: Sony má nový CMOS snímač, ktorý dokáže zhotoviť super spomalené video zábery

Slow-mo video s 1000 fps pri FHD rozlíšení, 19,3 Mpx foto pri snímaní rýchlosťou 1/120 sekundy

3

Japonská spoločnosť Sony je kráľom v triede foto snímačov určených pre mobilné zariadenia. Právom. Okrem množstva iných smartfónov je snímačom od Sony vybavený aj smartfón Google Pixel.

Google Pixel je hodnotený ako smartfón s najlepším fotoaparátom vôbec. Postaralo sa o to rekordné bodové hodnotenie (89 bodov), ktoré zariadenie dostalo od expertov renomovaného štandardu DxOMark.

Spoločnosť Sony aktuálne predstavila úplne nový, trojvrstvový CMOS snímač, ktorý by mohol zásadne vylepšiť natáčanie videí a fotografovanie s mobilnými zariadeniami. Pri nich je napríklad veľmi efektné spomalenie, ktoré je ale pri mobilných zariadeniach citeľne limitované (spomínaný Google Pixel – 120 fps pri FHD rozlíšení).

Nový snímač je však osemnásobne rýchlejší, ako ktorýkoľvek doteraz komerčne používaný mobilný foto senzor. V číslach, nový obrazový čip zhotoví spomalené video so snímkovaním 1000 fps pri rozlíšení 1920 x 1080 pixelov, čiže pri Full HD. Možné je aj vysokorýchlostné fotografovanie. Senzor dokáže prečítať jeden statický snímok s veľkosťou 19,3 Mpx len za 1/120 sekundy. Zásluhu má na tom práve trojvrstvové riešenie snímača, ktoré je iné oproti konvenčným dvojvrstvovým koncepciám.

Sony medzi dve vrstvy pridalo tretiu DRAM vrstvu. Ide o druh operačnej pamäte, ktorý sme zvyknutí vídavať v spojení s procesormi a počítačmi. Spoločnosť Sony výhody tejto technológie zúžitkovala pre zlepšenie rýchlosti nového snímača. Je pôsobivé vidieť, že Sony veľkosť DRAM-ky stlačila tak, aby sa zmestila na snímač, ktorý sa ďalej zmestí do útleho tela smartfónu.

Sony
Trojvrstvová koncepcia nového snímača

Snímač tiež výrazne eliminuje skreslenie, s ktorým ste sa mnohí stretli pri natáčaní rýchlo sa pohybujúcich objektov smartfónom. Objekty na videu sa pri veľmi rýchlom pohybe neprirodzene naťahujú, akoby boli z gumy. Sony ďalej hovorí, že vysokorýchlostné snímanie by sa mohlo aktivovať automaticky hneď, ako fotoaparát zaznamená rýchlo sa pohybujúci objekt. Režim by sa tak spúšťal iba v prípade potreby. Používať ho pri statickejších záberoch by bolo zbytočné. Porovnanie skreslení vidíte na snímkach nižšie.

Sony
Snímanie rýchlosťou 1/30 – vidieť výrazné skreslenie (natiahnutie) rýchlo sa pohybujúceho modelu vlaku
Sony
Snímanie rýchlosťou 1/120 – nebadať takmer žiadne skreslenie, ktoré by deformovalo zachytený vlak

Kedy sa dostane nový CMOS senzor na komerčný trh je nateraz otázne. Keďže výrobca Sony jeho existenciu potvrdil len dnes, pokojne si na smartfón s týmto snímačom počkáme rok, pri najhoršom aj dva. Čítať je jedna vec, vidieť druhá. Na videu nižšie uvidíte, čo nový senzor dokáže.

Video