Úvod Zaujímavosti Technológia ako zo sci-fi: Táto aplikácia vie, z čoho je zložený predmet,...

Technológia ako zo sci-fi: Táto aplikácia vie, z čoho je zložený predmet, ktorý jej ukážete

2

Ak by nám niekto pred pár rokmi povedal, že aplikácia pre telefón dokáže nazrieť dovnútra predmetov, pravdepodobne by sme sa zasmiali. Vzhľadom na to, že tvorcovia, ktorí to o svojom výtvore tvrdia patria pod výskumu a vývoja skupiny Fraunhofer, začíname byť oveľa menej skeptickí.

Aplikácia, o ktorej je reč, sa volá HawkSpex mobile a funguje na základe spektrálnej analýzy čohokoľvek, čo jej ukážete. Ide o techniku, ktorá tu už niekoľko rokov je, za bežných podmienok však potrebuje špecializované vybavenie, ako veľmi špecifický optický hranol alebo hyperspektrálny kamerový senzor. HawkSpex to však zvláda len za pomoci bežného fotoaparátu na smartfóne.

Ako skontrolovať či je vo vode olovo? Jednoducho, aplikáciou

Bežná spektrálna analýza spraví rozbor svetla odrazeného z objektu, ktorý chce skúmať. Algoritmus potom vyhodnotí maximá rôznych vlnových dĺžok, ktorým priradí materiál, ktorý je pri takejto vlnovej dĺžke bežný. Ako príklad môžeme uviesť využitie, keď chcete zistiť či je vo vode olovo. Pri spektrálnej analýze sa tak zameriate na reflektivitu, resp. odrazivosť na úrovni 283,3 nanometrov.

Vzhľadom na to, že telefóny nedisponujú hyperspektrálnymi kamerami, jednoducho proces otočíme,“ vysvetľuje Udo Seiffert, šéf projektu.

Namiesto toho, aby HawkSpex analyzoval roztrieštené svetlo osvietené predmetu, robí to opačne. Na predmet pomocou displeja zariadenia svieti len určitými vlnovými dĺžkami. Algoritmus potom sleduje, ako sa objekt správa pri každom „zasvietení“ zloženom z inej vlnovej dĺžky.

Limity sú, pozitíva však stále prevažujú negatíva

Samozrejme, pri takomto prístupe musíte počítať aj s určitými limitmi. Aby ste zistili či sa na objekte nachádzajú alebo nenachádzajú určité látky je tento spôsob priam určený. Príkladom môže byť situácia, keď sa v obchode snažíte zistiť či sú na jablku prítomné pesticídy. Budete môcť skontrolovať či sa vo farbe nenachádza olovo, zeminu pre určité minerály, atď.

Existuje toľko praktických využití, že až sám trh si zvolí čo všetko je možné,“ tvrdí Seiffert. Používatelia budú môcť aplikáciu „vycvičiť“ aby vedela rozpoznať, povedzme, kávu s kofeínom od kávy bez kofeínu.

To všetko, samozrejme, až keď na aplikácii skončia všetky rozbehnuté práce. Aktuálne prebieha interné testovanie, neskôr ju tím zaplní príkladmi pre použitie v reálnom svete.