Úvod Aplikácie Chráňte si svoje súkromie. TIP na dve aplikácie pre skutočne šifrovanú komunikáciu

Chráňte si svoje súkromie. TIP na dve aplikácie pre skutočne šifrovanú komunikáciu

1
© sovereignman.com

Oblasť digitálnej bezpečnosti a hlavne súkromia by vám nemala byť v súčasnej online dobe ľahostajná. Internet nám otvoril bránu do celého sveta, daňou za to je však poodhalené súkromie.

Mnohí môžu vďaka sociálnym sieťam vidieť kde pracujete, aké máte koníčky, či ste slobodný alebo či máte napríklad psa. Žiadosť o priateľstvo vám môže na Facebooku prísť aj z druhého konca sveta.

Je na každom používateľovi, ako si súkromie na sociálnych sieťach nastaví a čo všetko dovolí uviesť pod hlavičkou verejnej dostupnosti. Jedna vec by však mala zostať súkromná úplne. Tou je komunikácia medzi dvoma osobami, priateľmi, kolegami a podobne.

Pri priateľoch používame neformálnejšie komunikačné aplikácie, ktorým kraľuje Facebook Messenger a WhatsApp. Vážnejšia výmena informácií, prevažne v pracovnej sfére, prebieha pomocou elektronickej pošty a pridružených e-mail aplikácií. Aj tieto nástroje disponujú istým štandardom šifrovania, pričom ich predstavitelia často deklarujú, že vašu komunikáciu nikto nikdy neuvidí.

Ak si však chcete byť skutočne istí výhradne súkromnou komunikáciou, hodiť sa vám môžu dve aplikácie, ktoré nájdete nižšie. Jedna patrí do segmentu instantných messenger aplikácií, druhá pre zmenu zastreší e-mailovú komunikáciu. Gro oboch tvorí silné end-to-end šifrovanie a dôraz na súkromie.

Signal

Aplikácia Signal spĺňa všetky kritéria na to, aby sa dala označiť za najlepšiu pre šifrovanú komunikáciu. Je kompatibilná s viacerými platformami, čiže ju môžete používať na zariadeniach s OS Android, iOS alebo dokonca na pevných počítačoch a notebookoch. Postačí rozšírenie pre prehliadač Chrome.

Čo je najdôležitejšie, aplikácia má už v predvolených nastaveniach aktívne šifrovanie. Nemusíte ho teda zapínať dodatočne alebo ho hľadať v nastaveniach. Inak je aplikácia veľmi jednoduchá na používanie. Možno nie je vybavená obsiahlou funkcionalitou tak, ako WhatsApp, no text, fotografie alebo videá cez ňu pohodlne odošlete. Tento druh dát je aj tak odosielaný najčastejšie.

súkromie

Jedinou podmienkou je, aby mala aplikáciu Signal nainštalovaná aj osoba, s ktorou chcete komunikovať. To je však logické. Silné end-to-end šifrovanie aplikácie prešlo bezpečnostným auditom expertov renomovaných univerzít Oxford, Queensland University of Technology a McMaster University, ktorá sídli v kanadskom Ontariu. Bezpečnostnú technológiu vývojárov aplikácie Signal ocenil aj známy whistle-blower Edward Snowden, ktorý ju odporúča používať.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=org.thoughtcrime.securesms“]

 >>> Stiahnuť rozšírenie pre Chrome <<<

Proton Mail

Proton Mail zastreší šifrovanú komunikáciu prostredníctvom elektronickej pošty. V profesnej sfére sa často riešia témy, ktoré sú veľmi citlivé a klamali by sme, ak by sme povedali, že priemyselná špionáž neexistuje.

Spoločnosť, ktorá službu Proton Mail zastrešuje, sídli vo Švajčiarsku. Tamojšia legislatíva chráni digitálne dáta prísnym zákonom o súkromí. Prakticky ich neposkytuje žiadnej inej krajine a nikto z iných krajín k nim nemôže mať prístup.

súkromie

Proton Mail je vzhľadom na svoj charakter prémiovejší. Základný balík služieb je však bezplatný a užívateľom ponúka 500 MB priestoru pre schránku elektronickej pošty. Ak si priplatíte 4 eurá mesačne, dostanete 5 GB priestoru, môžete použiť vlastnú doménovú príponu k e-mailovej adrese alebo využívať nálepky a filtre pre triedenie elektronickej pošty.

súkromie

Aj keď Proton Mail stavia hlavne na ochrane súkromia, vývojári nezanedbali ani dizajn používateľského prostredia či funkcie, ktoré nájdeme v bežných aplikáciach pre správu elektronickej pošty. Proton Mail Môžete používať na platforme Android, iOS a vo webovom prostredí na desktope.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.protonmail.android“]