Úvod Sociálne siete Facebook Slováci POZOR: Nezdieľajte súťaže na Facebooku, prídete o takúto sumu peňazí!

Slováci POZOR: Nezdieľajte súťaže na Facebooku, prídete o takúto sumu peňazí!

21
Foto: Orange

Pomaly ale isto sa stáva pravidlom, že podivné súťaže na Facebooku majú rovnakého menovateľa – podvodníka. Na ďalší z podvodov nás upozornil náš čitateľ Miloš, ktorý vysvetlil, ako dané podvodné súťaže fungujú a kde vznikajú reálne riziká, počas ktorých môžete stratiť svoje peniažky.

Poďme rovno na to. Jeho príkladom je facebooková stránka Vyhraj dnes, ktorá deň čo deň zdieľa nové a nové súťaže. Do týchto súťaží sa pri pohľade na počet zdieľaní a reakcií zapájajú tisíce Slovákov. Prevádzkovatelia takejto stránky majú vybrať hneď niekoľkých výhercov, ktorým sa nechystajú poslať výhru, ani ich nijak inak odmeniť, práve naopak.

SMS správa pre overenie adresy/doklad pre kuriéra

Vyžiadajú si zaslanie SMS správy na jedno z ich telefónnych čísel pre overenie adresy pre doručenia. Dcéra Miloša bola v presvedčení, že vyhrala drahý telefón, SMS teda poslala. Podobne sa môže zachovať ďalších 10, 20 alebo 50 oslovených ľudí. Odoslaním SMS správy „výhercom“ z kreditu zmizne 18,50 €. Následne však prichádza druhá SMS správa s tým, že tá prvá nebola spracovaná a je nutné číslo opäť overiť. Pri zaslaní druhej SMS správy si už podvodníci sťahujú 40 €.

Príklad vyžiadania spoplatnenej SMS správy. Zdroj: Hoax

Po dlhšom čase majú prísť potvrdzujúce SMS správy. Kam peniažky putovali? Na účet v stávkovej spoločnosti.

Nachytali ma, čo teraz?

Je nutné podať trestné oznámenie, čím skôr, tým lepšie. Zároveň je ideálne spojiť sa s ďalšími ľuďmi, ktorí doplatili na praktiky podvodníkov a trestné oznámenia zlučovať. Nakoniec, aj keď je to ako odseknúť hlavu hydre, je dobré podvodnú stránku nahlásiť priamo Facebooku.

Vďaka za tip, Miloš!