Úvod Tlačová správa Samsung predstavil špičkový procesor Exynos 9 Series

Samsung predstavil špičkový procesor Exynos 9 Series

Procesor vyrobený unikátnou 10nm FinFET technológiou je cestou k ďaleko výkonnejším mobilným zariadeniam.

1

Spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd., líder v oblasti pokročilých polovodičových technológií, predstavila najnovší prémiový aplikačný procesor (AP), Exynos 9 Series 8895. Ide o prvý procesorový čipset, ktorý je vytvorený najpokročilejšou 10 nanometrovou FinFET výrobnou technológiou so zdokonalenou 3D tranzistorovou štruktúrou. Vďaka tomu prináša nový čip o 27 % vyšší výkon, pričom spotreba energie je o celých 40 % nižšia v porovnaní so 14nm technológiou.

Nový Exynos 9 Series 8895 je prvý procesor svojho druhu využívajúci gigabitový LTE modem s podporou piatich agregácií (5CA). Zaisťuje plynulý a stabilný tok dát rýchlosťou max.1 Gbps (Cat.16) pri sťahovaní s 5CA a 150 Mbps (Cat.13) upload s 2CA.

Exynos 8895 je osemjadrový procesor zložený zo štyroch Samsung CPU jadier druhej generácie, ktoré zabezpečujú lepší výkon, a ďalších štyroch jadier Cortex®-A53 pre nižšiu spotrebu energie. Vďaka originálnej technológii Samsung Coherent Interconnect (SCI) majú nové procesory integrovanú heterogénnu stavbu systému, ktorá umožňuje rýchlejšie výpočty širokého spektra aplikácií ako sú umelá inteligencia a hlboké učenie.

Exynos 8895 prináša neprekonateľný multimediálny zážitok vďaka výkonným GPU a multiformátovému kodeku (MFC). 3D grafické prevedenie je posunuté na ďalšiu úroveň a minimalizuje čakaciu dobu pre 4K UHD VR a herné zážitky vďaka najnovšej Mali™ – G71 GPU od ARM®.

Vďaka pokročilému MFC podporuje procesor nahrávanie a prehrávanie videí v najvyššom rozlíšení 4K UHD s frekvenciou 120 fps. Zároveň umožňuje skutočne kvalitné herné zážitky, pretože je vybavený technológiou spracovania obrazu. Napríklad aplikácie pre virtuálnu realitu sú vďaka Exynos 8895 veľmi realistické a 4K rozlíšenie hráčov úplne vtiahne do deja.

Procesor Exynos 8895 má samostatnú procesnú jednotku pre rozšírené bezpečnostné opatrenie využívané pre mobilné platby, ktoré rozoznáva odtlačky prstov. Ďalej disponuje jednotkou pre spracovanie obrazu Vision Processing Unit (VPU). Tá dokáže rozpoznať a analyzovať predmety alebo pohyby, a tým pomáha zlepšiť záznam videa, tvorbu panoramatickej snímky a technológiu prístrojového videnie.

„Nový procesor Exynos 9 Series 8895 vyrobený najpokročilejšou 10nm FinFET výrobnou technológiou ponúka špičkové technológie Samsung vrátane druhej generácie vlastného CPU, gigabitového LTE modemu a ďalších,“ povedal Ben Hur, viceprezident divízie System LSI marketing v spoločnosti Samsung Electronics. „So špičkovými technológiami ako je VPU bude Exynos 8895 zásadným prvkom inovácie nových smartfónov, VR slúchadiel a automobilových informačných systémov.“

Exynos 9 Series 8895 je už vo výrobe.