Facebook cez víkend zachvátil kreslený obrázok fialového holuba. Najskôr ho začali používať snáď všetky meme stránky v okolí, neskôr ho začali spammovať aj bežní používatelia, ktorí chcú byť zaujímaví. O čo ale ide a odkiaľ vlastne pochádza?

Presne na to sa spýtal jeden z používateľ Redditu v sekcii /outoftheloop, sekcii, ktorá sa venuje najmodernejšiu dianiu v internetovej kultúre.

V skratke ide o holuba s názvom „Trash Dove,“ (trash z angl. jazyka odpad, brak, smeti; dove z angl. jazyka holub), ktorého tvorcom je umelkyňa Syd Weiler. Tá minulý september dokonca vysielala naživo ako ho kreslila, do nálepiek pre Facebook sa dostal tento január. Pokriveného holuba si nikto nevšímal, až kým sa nedostal do Thajska. Tam si ho používatelia zamilovali a spravili z neho virálnu senzáciu.

Na výber máte niekoľko verzií zaujímavého vtáka, najpopulárnejšia je tá, ktorá hlavou hýbe tak, ako by bola na heavymetalovom koncerte. Ako ste si už možno všimli, no možno ešte len všimnete, fialový vtáčik často tvorí drvivú väčšinu komentárov.

Prečo? Nikto nevie. Thajské médiá komentovanie takouto nálepkou pripisujú osamelým ľuďom, ktorých trápi neopätovaná láska.

The Verge neskôr informoval o tom, že nový meme je tak populárny, že ho niekto použil 92-krát v komentároch pod článkom od New York Times. Okamžite vznikla petícia, ktorá sa ho snaží zakázať. Tak či tak, keď deformovaného holuba zbadáte nabudúce, aspoň budete poznať príbeh, ktorý ho sprevádza.