Úvod MWC 2017 Na MWC 2017 bude predstavený smartfón schopný sťahovať dáta rýchlosťou až 1Gb/s

Na MWC 2017 bude predstavený smartfón schopný sťahovať dáta rýchlosťou až 1Gb/s

1

Predstavte si, že máte smartfón, ktorý disponuje dátovou konektivitou, respektíve je schopný sťahovať dáta rýchlosťou 1 000 megabitov za sekundu. 

Samozrejme na to potrebujete aj kompatibilnú sieť schopnú takejto prevádzky. Telekomunikační giganti už v rôznych mestách po svete testujú alebo prevádzkujú siete, ktoré sú schopné poskytovať takúto rýchlosť (napr. operátor Telstra v Austrálii).

Okrem modemov, počítačov a iných zariadení by takéto siete mohli v budúcnosti intenzívne využívať aj smartfóny. Čínska spoločnosť ZTE má na podujatí MWC 2017 vyrukovať s prvým gigabitovým smartfónom. Volať sa bude trefne, ZTE Gigabit Phone.

Zatiaľ nie je známych viac detailov a ani to, v akom štádiu vývoja bude smartfón predstavený. Pokojne môže ísť o funkčný koncept, ktorý príde do predaja neskôr v tomto roku, poprípade na budúci rok. ZTE prezradilo, že si smartfón poradí s 360 stupňovými videami, s podporou pre virtuálnu realitu alebo so 4K videami.

Stánok ZTE na minuloročnom podujatí MWC 2016

Ešte zaujímavejšie vyzerá úložisko smartfónu, ktoré bude v cloude. Vzhľadom na extrémne rýchlu konektivitu bude môcť smartfón pracovať so vzdialeným online priestorom prakticky okamžite.

Čipset

Začiatkom tohto roka spoločnosť Qualcomm predstavila svoj zatiaľ najvýkonnejší a najlepšie vybavený čipset Snapdragon 835. Ten, okrem iného, disponuje gigabitovým LTE modemom X16.

V momentálne nevieme, či ZTE siahlo po tomto čipsete, prekvapí vlastným riešením alebo sa načiahlo po nejakom inom, zatiaľ oficiálne nepredstavenom gigabitovom kuse kremíka. Ak by sa mal smartfón ZTE Gigabit Phone objaviť v tomto roku na trhu, zrejme poputuje na pulty predajní v USA a Austrálii. Práve v týchto krajinách nájdeme najpokrokovejšiu sieťovú infraštruktúru.

ZTE Gigabit Phone bude bezpochyby odrazovým mostíkom pre pomaly sa blížiaci štandard 5G sietí.

Poznámka

Rýchlosť 1 Gb/s = 1000 megabitov za sekundu. (jednotka – 1 bit, skratka z binary digit). Nezamieňať si s 1 GB/s. 1 GB/s = 1024 megabajtov za sekundu. (jednotka – 1 bajt). Jeden bajt má osem bitov. Kapacita pamäte sa zväčša udáva v bajtoch, zatiaľ čo prenosové rýchlosti sietí v bitoch (za sekundu).