Úvod Výrobcovia Lenovo Príslušenstvo Moto Mods ako solárna nabíjačka? Jeden z mnohých dobrých nápadov

Príslušenstvo Moto Mods ako solárna nabíjačka? Jeden z mnohých dobrých nápadov

0

Koncept modularity odštartoval v segmente smartfónov výrobca LG s modelom G5. Ich vízia sa však neujala. Jednoduchšie a použiteľnejšie riešenie prinieslo až Lenovo.

Pod krídla Lenova značka Motorola patrí a práve pri Moto smartfónoch sme sa prvýkrát stretli s koncepciou Moto Mods. Ide o modulárne príslušenstvo, ktoré stačí pomocou magnetov prichytiť k zadnej starne kompatibilných smartfónov (zatiaľ Moto Z a Moto Z Play).

Cez 16-pinový pozlátený konektor modul následne komunikuje so smartfónom. Smartfón netreba reštartovať a modul je okamžite aktívny. Výrobca príslušenstvo Moto Mods predstavil spolu so smartfónmi, pre ktoré je určené. Portfólio nie je bohaté vzhľadom na to, aký potenciál technológia má.

K smartfónom môžeme pripojiť foto modul Hasselblad (True Zoom), prídavnú batériu (Incipio offgrid), reproduktor JBL (Sound Boost) alebo dokonca malý projektor (Insta-Share projector). K dispozícii sú aj Moto Mods kryty (Style Shell), tie však plnia len estetickú funkciu.

Výrobca už dávnejšie avizoval, že pri návrhu nových Moto Mods modulov dá priestor vývojárom a nadšencom z tretích strán. Výrobca pre tento účel už dávnejšie spustil kampaň na webe indiegogo.com (momentálne je už kampaň uzavretá), ktorý zastrešuje kolektívne financovanie nádejných projektov.

Okrem toho po celom svete organizoval vývojárske podujatia, kde mohli vývojári predviesť svoje kreatívne nápady a koncepty. Tie najlepšie výrobca spomenul na svojom oficiálnom blogu. Podujatie, ktoré sa konalo v Indii, prilákalo viac ako stovku vývojárov, inžinierov, študentov a ďalších technologických nadšencov. Okrem Indie sa vývojári stretli napríklad aj v argentínskom Buenos Aires či v meste San Francisco. Nápadov, konceptov a prototypov bolo veľa a určite bolo ťažké vybrať z nich tie najlepšie.

Päť nápadov

Gabriel Lucas Quispe Delgadillo vymyslel modul s názvom Baby Care. Ten má v reálnom čase sledovať, či sú aktuálne podmienky vhodné pre malé dieťa. Vyhodnocuje napríklad teplotu. Ak je príliš chladno, modul na to upozorní rodiča a ten môže okamžite reagovať. Skúmaných aspektov pritom môže byť istotne viac. Na um prichádza kvalita ovzdušia alebo hlučnosť.

Emanuel Lorenzo a Santiago Zoberman sa zamerali s modulom Moto Color na zrakovo postihnutých. V podstate ide o senzor farieb. Modul Moto Color vydá zvukový signál, ktorý bude indikovať rôzne farby spektra. Alternatívne by mohli pomôcť aj vibrácie namiesto zvukov. Rôzna intenzita vibrácií by symbolizovala rôzne farby.

Nápad Ivana Milutimovaca je taktiež veľmi zaujímavý. Príslušenstvo Moto Mods by mohlo pokojne slúžiť ako solárna nabíjačka. Stačí položiť smartfón displejom dole na slnečné miesto, napríklad na terase na záhrade alebo v kaviarni, a smartfón sa začne automaticky dobíjať. Plnú kapacitu síce dosiahnete až o nejakých desať hodín, no určite ide o krok správnym smerom.

Tal Golbus cielil na diabetikov. Meranie hladiny cukru v krvi pri cestovaní môže byť problémové. Moto Mods s integrovanou glukózovou čítačkou by tento problém okamžite eliminoval.

Asi nikoho neprekvapí, že modul ModCoholic vymysleli študenti. Adnan Ahmed, Afif Syed, Adil Bukhara a Marzuq Khan by chceli pomocou modulárneho príslušenstva merať hladinu alkoholu v krvi.

Víťazné nápady

Víťazné nápady budú známe na konci marca 2017. Autori ich následne budú prezentovať priamo v centrále Motoroly v americkom meste Chicago. Okrem prezentácie ich tam čaká poradenstvo od technologických autorít a odborníkov zo spoločností Lenovo, Verizon a ďalších partnerov.

Ak budú nápady technologicky aj ekonomicky uskutočniteľné, ich autori majú dobrú šancu získať potrebné finančné prostriedky na realizáciu.

https://www.youtube.com/watch?v=mdMr2XiwtmM