Úvod Výrobcovia MediaTek predstavil čip Helio P25. Nový procesor pre strednú triedu smartfónov

MediaTek predstavil čip Helio P25. Nový procesor pre strednú triedu smartfónov

0

Spoločnosť MediaTek síce nepatrí k prémiovým výrobcom polovodičových jednotiek, no jej čipsety sa nachádzajú v útrobách mnohých, prevažne čínskych smartfónov. 

Procesorové sady od MediaTeku sú lacnejšie ako tie od renomovanej konkurencie. MediaTek ale chce svoje ambície posunúť na vyššiu úroveň. Svedčí o tom aj partnerstvo s kórejským gigantom Samsung, ktoré by malo v tomto roku MediaTek-u priniesť očakávaný 11-percentný nárast objednávok.

Sada MediaTek Helio P25 je vyrobená 16 nm FinFET procesom, čiže je čip o 25 % energeticky efektívnejší, ako napríklad čipset Helio P10. Jeho osem jadier Cortex-A53 beží pod vysokým taktom 2,5 GHz. Grafika Mali-T880 pre zmenu pracuje na frekvencii 900 MHz.

MediaTek Helio P25 si poradí so 6 GB operačnou pamäťou štandardu LPDDR4 alebo s duálnym prevedením fotoaparátu. Šošovky môžu mať maximálne po 13 Mpx. V samostatnom prevedení zvládne obrazový procesor poňať 24 Mpx rozlíšenie.

MediaTek

MediaTek dúfa, že sa výrobcovia smartfónov obrátia na jeho čipsety aj pri produkcii vyššie radených smartfónov a nielen pri tvorbe tých ekonomickejšie zameraných. Mimochodom, veľké „P“ v názve symbolizuje „Premium Performance“, čiže prémiový výkon, ktorý je ponúkaný v rovnováhe s energetickou náročnosťou.

Desaťjadrové čipsety s architektúrou troch klastrov, napríklad Helio X20 / Helio X25, zase odkazujú na vlastnosť „Xtreme Performance“. Čipset Helio P25 sa na trhu objaví ešte v tomto štvrťroku.