Úvod Ostatné Drony VIDEO: Takto lieta prvý ovládateľný jednomiestny hoverbike

VIDEO: Takto lieta prvý ovládateľný jednomiestny hoverbike

3

Lietajúci dron s ľudskou posádkou už nie je sci-fi. Prvé takéto zriadenie má vzlietnuť tento rok v Dubaji a pôjde o plne autonómny dopravný prostriedok, v ktorom budete prakticky batožinou. 

Oveľa zábavnejšie by ale bolo takýto dopravný prostriedok riadiť. Presne tejto myšlienky sa držali tvorcovia zariadenia s názvom Scorpion 3. Scorpion 3 je hoverbike a v podstate vyzerá ako lietajúca motorka.

Scorpion 3 totižto v sebe kombinuje koncepciu klasického motocykla s dizajnom futuristickej quadrokoptéry. Rýchlosť, obratnosť a stabilitu pri jazde, alebo skôr lete, budú môcť využívať ako profesionáli, tak i laici.

Hoverbike Scorpion 3 bude jednoduchý na ovládanie a zároveň poskytne jedinečný zážitok z jazdy. Užívateľ bude môcť jeho jazdu plne kontrolovať, no isté obmedzenia tu sú. Špeciálny softvér bude spolu so senzorovou výbavou kontrolovať (a obmedzovať) letovú výšku a rýchlosť tak, aby nedošlo k nehode.

K TÉMEAutonómny dron s ľudskou posádkou vzlietne po prvýkrát už toto leto

Využitie

Hoverbike Scorpion 3 má samozrejme do komerčnej trhovej dostupnosti ešte ďaleko. Momentálne sa začalo len s jeho testovaním. Predstavitelia spoločnosti, ruského startupu Hoversurf hovoria, že ich produkt je vnímaný hlavne ako náčinie pre extrémne športy.

Predstavitelia ale dúfajú, že potenciál vynálezu v budúcnosti zužitkujú pri osobnej preprave. Už súčasné malé drony nesúce len kamery nevydržia na jedno nabitie lietať dlho.

Scorpion 3 je ale väčší a teda sa do neho zmestí aj objemnejšia batéria. Opozitum tvorí váha, ktorá vzhľadom na veľkosť nebude najmenšia. Hoverbike Scorpion 3 by sa tak dal v praxi využiť pre lokálny spôsob dopravy s obmedzenou dĺžkou letu. Momentálne si Scorpion 3 poradí s osobou vážiacou maximálne 125 kilogramov a vo vzduchu ju udrží 15 minút pri maximálnej rýchlosti 60 kilometrov za hodinu.

Scorpion 3
Let je plne manuálne kontrolovateľný

Mnohé spoločnosti a priemyselné parky sú tak veľké, že sa po nich zamestnanci presúvajú na bicykloch alebo elektrických skútroch. Priletieť z jedného konca firmy na druhý vyzerá rozhodne zaujímavejšie. Hoverbike Scorpion 3 však určite nebude lacnejší ako bicykel alebo elektrický skúter.

V posledných dňoch prebehol vôbec prvý ostrý test tohto lietajúceho sci-fi dopravného prostriedku ovládaného človekom, ktorý môžete vidieť na videu nižšie. Let zrovna bezpečne nevyzerá, no ponuku zalietať si by sme pravdepodobne neodmietli.