Úvod Výrobcovia Xiaomi Čipset Xiaomi Pinecone bude predstavený o pár dní. Aké parametre môže ponúknuť?

Čipset Xiaomi Pinecone bude predstavený o pár dní. Aké parametre môže ponúknuť?

0

Spoločnosť Xiaomi na budúci týždeň predstaví čipset s označením Pinecone, ktorý si táto spoločnosť navrhla sama, presne podľa vlastných potrieb.

Xiaomi sa tak zaradí medzi výrobcov Samsung a Huawei, ktorí taktiež používajú vlastné výkonnostné riešenia. Ide o čipsety Exynos a Kirin. Vo všeobecnosti sú medzi výrobcami mobilných zariadení najčastejšie používané čipsety z dielní spoločností Qualcomm a MediaTek. Zabudnúť nemôžeme ani na malý podiel Intelu.

Produkcia vlastných čipsetov je spojená s niekoľkými výhodami. V prvom rade sú tu nižšie ekonomické náklady a lepšia ovládateľnosť výrobného procesu a distribúcie.

Začiatky ale bývajú ťažké. Už sa objavili názory, že Xiaomi nedokáže ponúknuť adekvátnu kvalitu a výkon, ktorá by korešpondovala s komponentami silne etablovanej a podstatne skúsenejšej konkurencie. Aký čipset naozaj bude sa dozvieme až budúci týždeň, no predsa len sa verejnosti objavilo pár detailov, ktoré ho približujú.

Dva čipsety

Xiaomi má mať v talóne pripravené dve procesorové sady. Pinecone V670 pre menej výkonné zariadenia a Pinecone V970 pre high-end produkty. Druhý menovaný však príde na trh neskôr v tomto roku, poprípade možno až na budúci rok.

Pinecone V670 by mal byť vyrábaný relatívne starým 28 nm procesom. Jeho osem jadier Cortex-A53 výrobca rozdelí do dvoch klastrov. Jadrá prvého klastra budú pracovať na vysokých frekvenciách, zatiaľ čo ostatné úspornejšie jadrá na nízkych frekvenciách. Vykresľovanie grafiky zabezpečí čip Mali-T860 MP2. Vzhľadom na charakteristiku môžeme očakávať, že sa Pinecone V670 objaví v cenovo dostupných smartfónoch výrobcu z nižších tried.

Xiaomi Pinecone

Zaujímavejšie vyzerá high-end riešenie Pinecone V970. Zatiaľ neoficiálne správy hovoria, že sa na výrobe tohto čipsetu podieľala spoločnosť Samsung. Dokazoval by to aj 10 nm výrobný proces, ktorý má Samsung zvládnutý dobre. Aj tento čipset má mať osem jadier. Štyri Cortex-A73 a štyri Cortex-A53. Nex-gen grafiku zabezpečí GPU jednotka Mali-G71 MP12.

Skutočný potenciál ešte nepredstavených procesorových sád odhalia až praktické testy výkonu a spotreby energie. S nimi prídeme do kontaktu neskôr po predstavení, kedy budú čipsety dostupné. Chváliť alebo zatracovať prvé procesorové sady od Xiaomi teda teraz nie je na mieste.

Porovnanie

Nižšie v tabuľke môžete vidieť porovnanie momentálne známych vlastností čipsetov Pinecone s aktuálnou konkurenciou.

[table id=68 /]

[table id=69 /]

Prvým smartfónom s použitým čipsetom Pinecone V670 by mal byť Xiaomi Mi 5c. Okrem tohto čipsetu by sme mali v zariadení uvidieť aj 3 GB operačnú pamäť, 32 GB úložisko či používateľské prostredie MIUI 8 postavené na OS Android 6.0 Marshmallow. Cena smartfónu bude určite nižšia ako 200 eur.