Úvod Novinky Bill Gates: Roboty, ktoré preberú prácu ľudí by mali platiť dane

Bill Gates: Roboty, ktoré preberú prácu ľudí by mali platiť dane

22
Zdroj: Kwiknews
Len preto, že robotník nie je technicky „nažive“ hneď neznamená, že by nemal platiť dane. Takýto názor pochádza z úst bývalého šéfa a zakladateľa Microsoftu, Billa Gatesa.

Zaujímavý rozhovor z dielne šéfredaktora magazínu Quartz, Kevina Delaneyho poukazuje na možný scenár firiem, ktoré sa snažia ľudskú pracovnú silu nahradiť presnejšími a rýchlejšími robotmi. Podľa multimiliardára je zdanenie práce robotov jedným z riešení, ako zabezpečiť potreby spoločnosti.

Jednoducho nemôžete prísť o takýto príjem,“ tvrdí Gates. Technologickí experti, analytici a ďalší vplyvní ľudia ako Bill Gates automatizáciu priemyselného sektoru rozoberajú už niekoľko rokov. Predpokladá sa, že roboty môžu medzi rokmi 2023 až 2033 nahradiť až 50 % všetkých manuálne pracujúcich ľudí. Informácie zo štúdie McKinseyho z roku 2015 dokonca tvrdia, že dnešná technológia dokáže nahradiť až 45 % robotníkov. Už v tomto roku.

Väčšina automatizácie má prebehnúť v telemarketingu, príprave daní a v skladoch.

Gates vidí daň z príjmu za roboty ako možnosť podporiť ľudí, ktorí to naozaj potrebujú. Spomenul učiteľov, starostlivosť o starších ľudí alebo postihnuté deti. Robotníci, ktorí by prišli o zamestnanie kvôli automatizácii by sa mohli zamestnať v jednom z vyššie spomenutých sektorov, pričom plat by mali hradený práve z daní za roboty.