Úvod Operátori Americký operátor AT&T tento rok spustí test 5G: O takýchto rýchlostiach sa...

Americký operátor AT&T tento rok spustí test 5G: O takýchto rýchlostiach sa nám na Slovensku môže len snívať

Sľubujú rýchlosť až 400 Mbps a sieť, ktorá bude podstatne inteligentnejšia.

6

Zatiaľ čo sa na Slovensku operátori pýšia tým, že po niekoľkých rokoch svojou 4G sieťou pokrývajú takmer celé územie, zatiaľ čo ostatní tak plánujú spraviť až koncom tohto roka, na západe sa veselo testuje nový štandard – 5G.

Reč je o americkom operátorovi AT&T, ktorý svoju superrýchlu sieť plánuje spustiť už tento rok v dvoch mestách, texaskom Austine a Indianapolise v Indiane. Operátor očakáva, že počiatočné rýchlosti dosiahnu hranicu 400 Mbps, v pokročilejšom štádiu testovania však rýchlosť porastie na 1 Gbps.

Testovanie nového štandardu je súčasťou aktualizácie svojej platformy pod krycím názvom Indigo, od ktorej sa očakáva, že bude prispôsobivejšia. To najlepšie? Až 75 % pokrytie do roku 2020. V tomto smere by si príklad mohli zobrať aj slovenskí operátori.

Problém nastáva pri samotných zariadeniach, ktoré by vám umožnili využiť takto čerstvú technológiu. Výrobcovia totiž ešte nemajú prístup k sfinalizovanému 5G štandardu. Keď aj štandard bude, operátori, ako aj výrobcovia sa budú podobne ako pri nástupe 4G spoliehať hlavne na aktuálnu technológiu. Postupné nasadenie však pochopiteľne očakávame.