Úvod Novinky Aktuálne AMD predstavil obrovskú konkurenciu pre Intel. Toto je nový Ryzen a jeho...

AMD predstavil obrovskú konkurenciu pre Intel. Toto je nový Ryzen a jeho ceny!

UPOZORNENIE: Téma nižšie sa nevenuje Androidu. Čítajte na vlastné riziko.

11

AMD práve predstavil procesorovú rodinu Ryzen založenú na čipe, ktorý je navrhnutý tak, aby súperil s konkurenčným Intelom. Posledná generácia desktopových čipov od AMD veľa vody nenamútila a vo väčšine prípadov skončila v low-end zostavách. AMD sa pri Ryzene podarilo dosiahnuť 52-percentné navýšenie inštrukcií za cyklus (IPC), čím sa vyrovnáva Intelu.

Ryzen bude dostupný v niekoľkých variáciách. Do predaja však ako prvý mieri najvýkonnejší Ryzen 7. Nový čip ponúka 8 jadier a 16 vlákien, pričom jeho cena na americkom trhu začína na 329 dolároch, slovenská Alza hlási cenu 359,90 €. Najvýkonnejšia verzia, Ryzen 7 1800 X so základným taktom 3.6 GHz (4.0 GHz turbo) v predobjednávke stojí 550,90 €. Nie je to málo, no ak do úvahy vezmeme, že jeho konkurencia je čip Intel i7-6900K, ktorý momentálne stojí 1 169 €, je sa na čo tešiť. Podľa slov AMD je ich 1800X rovnako výkonný ako 6900K pri single a výkonnejší pri multithread teste.

Aby to čip od AMD dokázal, musí tikať o 100 MHz vyššie, čo znamená, že procesor od Intelu je predsa len efektívnejší. Na tom však až tak nezáleží. Záleží totiž na skutočnosti, že pomer ceny a výkonu hrá veľmi zreteľne do kariet Ryzenu.

Nové procesory si môžete predobjednať už teraz, dostupné by mali byť už 2. marca čo sa zhoduje aj s informáciami našich predajcov. AMD sľubuje, že pri spustení predaja bude mať veľkú zásobu čipov a základných dosiek.

Čo poviete? Máte z príchodu Ryzenu radosť? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!