Úvod Novinky Aktuálne Alza opäť klamala: Sľubovala 200% zľavy, tvrdila že bude platiť zákazníkom

Alza opäť klamala: Sľubovala 200% zľavy, tvrdila že bude platiť zákazníkom

Pred Arbitrážnu komisiu Rady pre reklamu sa dostala klamlivá kampaň Alzy sľubujúca peniaze. Predajca s tvrdením komisie nesúhlasí.

53
Internetový obchod Alza.sk a jeho česká verzia Alza.cz majú veľmi zvláštne marketingové praktiky. Pri svojich marketingových kampaniach opätovne porušujú Etický kódex reklamy. K takémuto záveru dospela Arbitrážna komisia Rady pre reklamu – AK RPR.

Najväčším problémom internetového obchodu má byť banner, ako aj veľká kampaň, v ktorej Alza sľubovala „200-percentný výpredaj“. Podľa obchodu bolo s reklamou všetko v poriadku. Na prípad upozornil server Medialne.

Teraz my (ne)platíme vám

Ešte horší, než „200-percentný výpredaj“ mal byť slogan kampane „Teraz my platíme vám,“ ktoré podľa Arbitrážnej komisie neboli korektné a spotrebiteľa tak veľmi ľahko mohli uviesť do omylu.

Zdroj: Medialne

Hlavným bodom sťažností mal byť výraz „výpredaj“, ktorý sa bežne používa vtedy, ak je zlacnených niekoľko produktov, pričom táto cena platí pre všetkých zákazníkov. Alza vo svojej podstate organizovala len súťaž, ktorá nižšiu cenu zabezpečovala jedine víťazom.

Nič nezaplatíš a ešte dostaneš peniaze od nás

Ak si marketingové oddelenie Alzy myslelo, s akým geniálnym sloganom prišli, veľmi sa mýlili. Podobne ako mnohým zákazníkom sa toto nepravdivé tvrdenie nepáčilo ani Arbitrážnej komisii. Zákazníci si totiž predtým, ako sa zapojili do súťaže jednak museli niečo kúpiť, a teda to aj zaplatiť, na druhej strane aj v prípade výhry nezískali peniaze, ale šeky na ďalší nákup na Alze.

Alza – dôrazne odmietame, že sa správame neeticky

Alza podľa šéfa marketingu spoločnosti, Karela Kučera, vždy informuje o detailoch jednotlivých kampaní na príslušných stránkach venovaných danej akcii. „Je úplne logické, že reklama obsahuje určtú skratku aj nadsádzku, dôležité je, aby zákazník získal všetky informácie pred uzatvorením zmluvy a tie získava práve na našom e-shope,“ povedal pre Mediálne K. Kučera.