Úvod Novinky 10 najdôležitejších tipov ako správne nabiť telefón a vyhnúť sa tak poruche

10 najdôležitejších tipov ako správne nabiť telefón a vyhnúť sa tak poruche

3

Takmer každý deň nám do schránky priletí email, ktorý sa nás pýta, ako je to s batériou a či sú mýty o jej nabíjaní pravdivé.

Rozhodli sme sa teda, že túto situáciu bude nutné upresniť čo najjednoduchším návodom, ktorý je osvedčený a fungovať bude na takmer všetkých moderných zariadeniach. Tipy uvedené nižšie sú určené pre lítium-iónové batérie.

1. Životnosť lítium-iónovej batérie znižuje nabíjanie

Asi najväčší efekt na životnosť batérie má jej nabíjanie. Nové batérie sú navrhnuté tak, aby zvládli 700 až 1 000 nabíjacích cyklov, pričom zachovať by si mali 90% kapacity. Vo veľa prípadoch to tak však nedopadne, pretože do rovnice si musíme pripočítať ešte aj teplotu akumulátora, ktorá môže vážne ovplyvniť jej kapacitu.

2. Nie je nabíjací cyklus ako nabíjací cyklus

Jeden nabíjací cyklus je nabitie z 0% na 100%. Ak nabijete telefón z 80% na 100%, batéria prešla jednou pätinou nabíjacieho cyklu.

3. Nenechávajte telefón na nabíjačke dlhšie ako je treba

Ak telefón, alebo tablet, necháte na nabíjačke aj po tom, ako batéria dosiahla 100% nabitia, riskujete zníženie kapacity. Novšie zariadenia sú proti tomuto chránené tým, že pri 100% softvérovo odpoja nabíjanie a znovu začnú nabíjať až vtedy, keď nabitie klesne na 95%. Pri novších zariadeniach by sa to malo stať problémom až vtedy, keď svoje zariadenie necháte nabíjať 24 a viac hodín.

4. Lítium-iónové batérie nie je nutné naformátovať

Nadpis hovorí sám za seba. Tento mýtus pochádza z čias, keď naše zariadenia poháňali nikel kadmiové batérie, ktoré spomínaný pamäťový efekt rozhodne mali. Pri lítium-iónových akumulátoroch to už neplatí.

5. Prečo sa telefóny predávajú s 40% – 50% nabitím?

Väčšina zariadení sa predáva s čiastočne nabitou batériou. V drvivej väčšine to je približne 40 až 50 percent, a to kvôli tomu, že toto je optimálne nabitie lítium-iónových batérií, ak sa predpokladá, že zariadenie bude dlhšiu dobu vypnuté – napríklad v sklade výrobcu, predajcu, alebo operátora.

6. Pomalšie nabíjanie je lepšie než rýchlejšie nabíjanie

Pomalšie nabíjanie je pre celkovú kapacitu batérie oveľa lepšie, než rýchlejšie nabíjanie. Zníženie kapacity sa však neprejaví z dňa na deň. Väčšinou sa tak stane do dvoch rokov.

7. Telefóny a tablety majú limit v rýchlosti nabíjania

Toto neplatí len pre lítium-iónové akumulátory, ale pre batérie všeobecne. Ak teda použijete nabíjačku určenú pre tablety, ktorá je určená pre 3,1 ampérové nabíjanie, rýchlosť nabíjania telefónu tým nezvýšite.

8. Nevybíjajte batériu na 0%

Skladovanie lítium-iónových batérií s 0% nabitím je veľmi zlý nápad, ktorý pravdepodobne zníži ich celkovú kapacitu. Neodporúča sa ani úplne vybitie telefónu na 0%, no ak sa vám to pár krát stane, nespanikárte, až taký veľký problém to nie je.

9. Nabitie z 0% na 100% je to isté ako nabitie z 50% na 100%

Veľa ľudí je presvedčených o tom, že ak úplne vybijete batériu a nabijete ju na 100%, telefón vydrží nabitý dlhšie. Nie je to tak, ak by ste nabili telefón z 50% na 100%, nabitý ostane úplne rovnako dlho. Úplné vybitie batérie však môže resetovať vstavaný merač nabitia, vďaka čomu vám bude Android schopný presnejšie povedať, koľko batérie vám ešte ostáva.

10. Prečo trvá nabíjanie z 95% na 100% tak dlho?

Nabíjanie z 95% na 100% trvá dlhšie, než nabíjanie, povedzme z 5% na 10% preto, lebo Android sa snaží batériu dobiť „po kvapkách.“ Robí to tak preto, aby ju neprebil a neznížil tým jej celkovú kapacitu.

Priznajte sa, ako nabíjate batériu vy? Necháte ju vybiť úplne, alebo už teraz nasledujete vyššie spomenuté tipy ako sa najlepšie starať o batériu? Tešíme sa na vaše reakcie.