Úvod Sociálne siete YouTube zavedie novinku. Super Chat, v ktorom budete môcť platiť za pripnutý...

YouTube zavedie novinku. Super Chat, v ktorom budete môcť platiť za pripnutý komentár

0
Youtuberi Ian Hecox a Daniel Anthony Padilla © CelebMix

Určite ste sa v online svete už stretli s aktuálnym trendom vysielania živých videí. Takéto prenosy obsahu sú populárne na sociálnej sieti Facebook, ale aj na YouTube. 

S live videom je často spojený aj živý chat. V ňom môžu používatelia okamžite reagovať na naživo vysielané dianie, ktoré vidia na obrazovke. Hlavne pri väčšej diváckej základni sú komentáre v chate neprínosné.

Užívatelia píšu jeden komentár za druhým, pričom na obrazovke prebiehajú veľmi rýchlo. Prakticky je každý komentár viditeľný len niekoľko sekúnd, aj to v tom lepšom prípade. Vzápätí ho nahradí ďalší a ďalší… A takto to pokračuje až do nekonečna.

Najpopulárnejší video server YouTube však plánuje zaviesť novinku, ktorá je minimálne zaujímavá. Volá sa Super Chat a komentujúcim umožní zaplatiť si za to, aby bol ich komentár pripnutý v chate, a teda stále viditeľný. Komentár budú môcť navyše zviditeľniť farebným zvýraznením.

Komentujúci užívateľ si na časovej osi vyberie, ako dlho má byť jeho komentár pripnutý. Maximálna dĺžka by mala byť päť hodín. Čím dlhšie bude komentár pripnutý, tým viac daný užívateľ zaplatí. Peniaze poputujú samotnému autorovi živého videa, no nejaký podiel z nich si zrejme ukrojí aj YouTube. Extra cena sa bude týkať farebného zvýraznenia. Čím pestrejšie, tým bude drahšie. Ukážku novinky môžete vidieť na GIF animácii nižšie.

Super chat

Na jednu stranu ide o skvelý spôsob, ako ukojiť hlad po online pozornosti niektorých používateľov. Zároveň ide trefnú metódu, akou môžete finančne oceniť prácu autora živého videa a kvalitu jeho vysielaného obsahu.

Na stranu druhú tu je tzv. internetový trolling. Mnohí užívatelia môžu obsah znevažovať neprispôsobivými komentármi, ktoré sa nemusia zdať každému vtipné. YouTube bude samozrejme vulgárne výrazy filtrovať.

YouTube Super Chat bude k dispozícii od 31. januára pre YouTuberov v 12-tich krajinách. Ako iste tušíte, tá naša medzi nimi nefiguruje. Časom dôjde na rozšírenie dostupnosti do ďalších krajín. Neskôr ich bude 20 a postupom času až 40. Či sa medzi nimi neskôr v budúcnosti objaví aj Slovensko alebo Česká republika je vo hviezdach.

YouTube Super Chat momentálne testuje na troch popredných kanáloch. Ide o autorov Alex Wassabi (2,24 milióna odberateľov), Buzzbean (1,4 milióna odberateľov) a iHasCupquake (5,3 milióna odberateľov).