Úvod Aplikácie Prepracovaná VR aplikácia vás prevedie starovekými pamiatkami Paríža, Ríma a Atén

Prepracovaná VR aplikácia vás prevedie starovekými pamiatkami Paríža, Ríma a Atén

0
© fee.org

Spojiť virtuálnu realitu s archeológiou by asi veľa ľudí nenapadlo. To však neplatí o austrálskej začínajúcej spoločnosti Lithodomos VR, ktorá bola založená v meste Melbourne. 

Tento startup zatiaľ tvorí tím deviatich ľudí a na svoj projekt sa im podarilo od investorov získať 900 000 austrálskych dolárov, čiže približne 635 tisíc eur. Výsledok stojí za to.

Aby sme boli presnejší, spoločnosť Lithodomos VR vytvorila úžasnú, digitálnu a hlavne presnú rekonštrukciu miest starovekého sveta, ktoré si môžete prezrieť vo virtuálnej realite v rámci aplikácie. Potenciál projektu spoločnosť vidí v cestovnom ruchu, vzdelávaní a v zábavnom priemysle.

Spoločnosť bola založená len v roku 2016 a jej deväťčlenný tím je tvorený archeológmi, počítačovými grafikmi a distribútormi samotného obsahu. Spoločnosť už expanduje aj do Európy.

Zakladateľ spoločnosti hovorí, že ich jedinečnosť tkvie doslova v posadnutosti archeologickou presnosťou. Z počiatočných niekoľkých nápadov a myšlienok sa behom krátkeho času stala funkčná spoločnosť pre tvorbu a distribúciu VR obsahu.

VR
Chrám Venuše a Romy

Pokiaľ vás zaujíma dávna história, prezrieť si môžete napríklad parížsku Arènes de Lutèce presne tak, ako vyzerala pred 2000 rokmi počas rímskej éry. Okrem toho je k dispozícii prehliadka chrámu Venuše a Romy v Ríme alebo aténskej koncertnej sály Odeion Agrippa. Pozrieť si tiež môžete, ako pred 2000 rokmi vyzeral Múr nárekov a okolie mesta Jeruzalem. Autori na ďalších miestach pracujú a neskôr napríklad uvidíme aj historické monumenty Španielska.

Ako a kde

Autori projektu do obchodu Google Play uviedli dve aplikácie. Prvá z nich je bezplatná. Samostatnú prechádzku po starobylom Jeruzaleme môžete absolvovať za 2,49 eur.

Obe aplikácie sú priamo určené pre virtuálnu realitu, čiže ak vlastníte jednu z dostupných náhlavných súprav, prehliadku môžete bez problémov absolvovať. Spomenieme napríklad headset Samsung Gear VR a postačiť by mohla aj lacná alternatíva Google Cardboard a jej rôzne ekvivalenty.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ARE.LithodomosVRCardboard“]

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ARE.AncientJerusalemVR“]