Xiaomi tento rok už tradične pokračuje s predstavovaním dvoch vlajkových lodí, medzi ktorými je rozdiel približne pol roka. Po Xiaomi Mi 5, ktorý predstavil na jar 2016 tak prichádza vylepšená, dotiahnutejšia verzia s označením Mi 5s.

Za zapožičanie ďakujeme obchodu GearBest.com

Keď som novinku išiel testovať, až sa mi do toho nechcelo. Ako spokojný majiteľ Mi 5 som bol presvedčený, že do rovnakého šatu nemôžu vmestiť niečo, čo bude za bežných podmienok pracovať lepšie, ako základný model.

TIP: Xiaomi Mi 5s je dostupný z tohto skladu za 253 EUR!

Nakoniec som sa teda donútil (no dobre, celé váhanie trvalo asi 30 sekúnd), telefón som zapol a okamžite som na Mi 5s ostal naviazaný. Lepšia ergonómia, subjektívne lepší displej, rýchlejšie odozvy, nové domovské tlačidlo, ktoré sa podobne ako pri nových iPhonoch fyzicky nehýbe a globálna ROM hneď z krabičky. To všetko sa pripísalo k tomu, že som Mi 5s ďalšie dva týždne nepustil z ruky. Vzhľadom na to, že medzi zariadeniami nejde až o tak veľké rozdiely vás nebudem zdržiavať zbytočnými omáčkami. Namiesto toho preletím cez všetky dôležité body, ktoré vás môžu zaujímať.

Konštrukcia – kov a sklo

Už tradičnou kombináciou prémiových zariadení je bez akýchkoľvek pochybností sklo a kov. Klasický Mi 5 ponúka kombináciu kovového rámika a skla, ktorý ho obopína zo všetkých strán, aj z tej zadnej. Pri Mi 5s je situácia iná. Do rúk sa vám dostane celokovový telefón, ktorý ponúka nielen lepšiu ergonómiu, ale aj pevnejšiu konštrukciu. Okrem toho, už sa tak nešmýka čo pri Mi 5 bolo, aj keď malým, ale predsa problémom.

V spracovaní oproti Mi 5 naozaj v ničom nezaostáva. Výrobca konštrukciu spravil tak, aby bola miestami rovnako kvalitná, miestami ešte kvalitnejšia. Čo sa portov a tlačidiel týka, tie sú nezmenené. Na vrchnej strane nájdete 3,5mm jack, na pravom boku trojicu tlačidiel a na ľavom slot pre SIM kartu. Na spodnej strane je už tradične umiestnený USB C port a okolo neho niečo, čo vyzerá ako reproduktory. V skutočnosti však hrá opäť len jeden, aj keď je nutné dodať, že výrezy sú niečo väčšie.

Neprehliadnite: Všetky verzie Xiaomi Mi 5s nájdete tu

Veľkou zmenou je však domovské tlačidlo, ktoré už nie je klikateľné. Okrem toho v sebe skrýva ešte jednu zaujímavosť – ultrazvukový snímač odtlačkov prstov. Presne tak, Xiaomi ako prvý výrobca zakomponoval túto technológiu. Nakoniec, vďaka tomu, že je tlačidlo takéto zaujímavé mohol telefón prekryť vrstvou skla z jedného plátu. Žiadne výrezy, ani nič iné. Zvyknúť si naň chvíľu budete, o tom žiadna. Tlačidla sa totiž stačí dotknúť a putujete späť na domovskú obrazovku. Ja som však bol veľmi spokojný a verím, že spokojní budete aj vy.

Zadná strana je zaoblená smerom ku hranám a spadá veľmi príjemne do ruky. V ľavom hornom rohu je umiestnený 12 Mpx senzor (Mi 5 má 16 Mpx) s objektívom s clonou f/2.0. Ku kvalite ale až o niečo neskôr. Len napoviem, že aj keď Mi 5s ponúka menej megapixelov, kvalitou svojho predchodcu hravo preskočil.

Displej: Ak vôbec, tak len veľmi malé zmeny

Mi 5s prichádza s rovnakým 5,15-palcovým displejom ako klasický Mi 5. Nie je medzi nimi takmer žiaden rozdiel. Aj tak sa mi však zdá, že sa s panelom technici z Xiaomi pohrali a displej na Mi 5s je o niečo krajší, ostrejší, farebnejší. Naozaj ale len mierne, všimnete si to len vtedy, keď budete mať vedľa seba oba modely.

Pozor však na škrabančeky! Xiaomi nepotvrdil použitie krycieho skla z Mi 5. Z nášho opatrného používania nám bolo hneď jasné, že sa bohužiaľ nezmýlili. Na Xiaomi Mi 5s skutočne chýba Gorilla Glass 4. Pripravte si teda vlastné ochranné fólie. Veľká škoda.

Fotoaparát – vítané zlepšenie

Jednou z najslabších stránok Xiaomi Mi 5 bol jeho fotoaparát. Viem o tom svoje, asi polroka som ho používal ako môj hlavný smartfón.

Keď som sa dočítal, že Mi 5s má tento problém vyriešiť vďaka využitiu rovnakého senzora, ktorý sa nachádza v Google Pixel, bol som nadšený. Koniec koncov, senzor Sony IMX377 patrí medzi špičku.

Jeho sila je okamžite viditeľná pri fotení cez deň. Okamžité zaostrenie, pekné farby, dobré vyváženie bielej, konečne aj kontrast. Horšie to bolo pri fotografiách v noci, keď mal Mi 5s mierne problémy so zaostrením, ako aj s digitálnym šumom.

Nakoniec som však ostal veľmi milo prekvapený. Áno, jeho 12 Mpx senzor nemá optickú stabilizáciu obrazu, aj napriek tomu je však veľmi kvalitný. Ak však hľadáte telefón, ktorým budete natáčať video, Mi 5s sa radšej vyhnite.

xiaomi-mi5s-fotka-1
xiaomi-mi5s-fotka-2
xiaomi-mi5s-fotka-3
xiaomi-mi5s-fotka-4
xiaomi-mi5s-fotka-5
xiaomi-mi5s-fotka-6
xiaomi-mi5s-fotka-7

Výkon – súboj Snapdragon 820 a 821

Aký veľký je podľa vás reálny rozdiel medzi Snapdragon 820 a 821? V reálnom svete takmer žiaden. Samozrejme, benchmark vyšší takt dokáže pretaviť do konkrétnych čísel. Používateľské rozhranie šlape na oboch smartfónoch ukážkovo. Pri Mi 5s je možno o máličko svižnejší. Ale naozaj máličko.

MIUI – každým dňom lepší

Čo sa samotného prostredia MIUI týka, je to taký sladkokyslý príbeh. Niekto ho má rád, niekto zas nie. Ja som si naň vedel zvyknúť veľmi rýchlo. Problém mi dokonca nerobila ani absencia tlačidla pre prehľad nainštalovaných aplikácií (App Drawer). Viem si ale predstaviť, že pár ľudí s tým problém môže mať. Vyskúšal som teda, aké ťažké je nahodiť a prispôsobiť iný launcher. Stiahol som Nova Launcher a pustil sa do nastavenia. Po desiatich minútach som nemal čo robiť a domovská obrazovka telefónu vyzerala presne tak, ako som chcel.

Prostredie z dielne Xiaomi je v kombinácii so Snapdragon 821 ozajstná fajnota. Nezaznamenal som ani jedno zaseknutie, ani jedno zaváhanie, jednoducho nič, čo by ma odradilo od jeho používania. Vždy, keď som do ruky zobral Mi 5s som vedel, že sa naň môžem spoľahnúť, čo je asi najdôležitejšia vlastnosť akéhokoľvek dobrého telefónu.

Výdrž batérie – to isté ako pri Mi 5

Xiaomi Mi 5s je vybavený 3 200 mAh akumulátorom, čo je o 200 mAh viac než v prípade Mi 5. Aj napriek tomu som však v reálnom svete nebadal lepšiu výdrž. To však nemusí byť hneď zlé. Pri Mi 5s som sa hravo dostal cez jeden náročný deň výdrže. Pri tých menej náročných mi telefón vydržal nabitý aj dva dni.

Moje zistenia sa stotožňujú s tými, ku ktorým dospeli aj zahraničné redakcie. Celkovo sa teda na Mi 5s môžete spoľahnúť tak, ako na akýkoľvek iný smartfón s výdržou približne 1 a pol až 2 dni.

Tak čo, Lukáš? Oplatí sa?

Mi 5s je skvelá, skvelá vlajková loď. O tom nemám žiadne pochyby. Ponúka všetko to, čo by mal každý jeden prémiovejší telefón, a to výbornú kvalitu zvuku pri telefonovaní, výkon, ktorý zastieni len máloktorý model, solídnu výdrž batérie a vylepšený fotoaparát.

Okrem toho, oproti Mi 5 je zabalený do oveľa pevnejšie pôsobiacej kovovej konštrukcie. V kombinácii s čipom, ktorý je o niečo málo výkonnejší a energeticky úspornejší je tak jeden z najlepších na trhu.

Xiaomi Mi 5s vľavo, Mi 5 vpravo

Keď už sme pri tom porovnávaní, oproti Mi 5 pri Mi 5s strácate spomínané ochranné sklo Gorilla Glass 4, ako aj optickú stabilizáciu obrazu a IR blaster. Tak či tak ide o jednu veľmi vydarenú vlajkovú loď, ktorá stojí za zváženie. Ak by sa Xiaomi neulakomil a vybavil ju GG 4, bola byt takmer perfektná.

Ak hľadáte alternatívy, odporučiť môžeme napríklad LeEco Le Pro 3, Lenovo Zuk Z2 Pro, Nexus 5X, Galaxy A5, Xiaomi Mi 5 alebo L5 G5.

Ste rozhodnutí pre kúpu? Aktuálnu cenu v overenom obchode overíte tu

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
8
Foto/video
7
Výdrž
8
Výkon
9
Softvér
8
Konštrukcia
9