Úvod Novinky Aktuálne Tešíte sa z rýchlejšej Wi-Fi vo vlakoch? Štát ju bez tendra objednal...

Tešíte sa z rýchlejšej Wi-Fi vo vlakoch? Štát ju bez tendra objednal za takúto čiastku

18
Foto: Slovakrail

Určite ste postrehli, že sa vo vozňoch ZSSK objaví inovovaná Wi-Fi, ktorá má byť nielen rýchlejšia, ale aj stabilnejšia. Nové pripojenie na internet vo vlakoch ZSSK testuje v 20-tich vozňoch. Ak by sme to napísali len takto, všetko by bolo priam ideálne. Koniec koncov, kto by nechcel rýchlejšiu Wi-Fi pri dlhých cestách naprieč Slovenskom.

Obraz na novú výbavu sa však začne zahmlievať hneď po tom, ako zistíte, za akých podmienok novú Wi-Fi štát objednal a koľko za ňu zaplatil. Podľa zistení Denníka N malo nové riešenie Wi-Fi na jeden vagón stáť 20 400 EUR bez DPH.

To v praxi znamená, že ZSSK má za 20 vozňov zaplatil celkom 408 000 EUR bez DPH. V cene je zahrnutý samotný hardvér, kabeláž, inštalácia, testovanie, výkresová dokumentácia a dvojročný servis.

Model, ktorý sa v týchto dňoch montuje do našich vozňov, bol svetovej verejnosti predstavený len na konci októbra 2016,“ uvádza hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Podobné riešenie vraj používajú v Španielsku a Číne.

Ako, že nebol tender?

Štát podľa aktuálne platných zákonov nemusel vyhlásiť verejnú súťaž, pretože celková cena zákazky neprekročila 418 000 EUR bez DPH. Ako Aktuality.sk zistili, zákazku nakoniec vyhrala firma WDS Solutions, ktorá žiadne podobne zákazky v minulosti nerobila. Od roku 2011, keď vznikla sa venovala prevažne dizajnu, resp. softvérovým riešeniam. Do minulého roka sa dokonca volala Webdesign Studio.

Spoločnosť WDS nemala v roku 2015 žiadne tržby. Rok 2014 zaknihovali 13 000 eur, v roku 2013 dokonca len 2 200 eur.

Slovenský dopravca sa bráni tým, že podobné riešenie v Nemecku tamojšieho dopravcu Deutsche Bahn stálo až 90 000 eur na vozeň. Za svojim rozhodnutím si teda stoja.