Úvod Elektromobilita Elon Musk: Systém plne autonómneho riadenia vozidiel prinesieme o 3 až 6...

Elon Musk: Systém plne autonómneho riadenia vozidiel prinesieme o 3 až 6 mesiacov

7
© teslarati.com

Elektromobily spoločnosti Tesla Motors disponujú systémom čiastočného autonómneho riadenia v rámci funkcie príznačne nazvanej ako autopilot.

Tento systém je v mnohých ohľadoch veľmi pokročilý. Vďaka kombinácii príslušného hardvéru a softvéru dokáže elektromobil sám prechádzať z pruhu do pruhu, „vidí“ prekážky v premávke ďaleko dopredu, „číta“ značky, semafory a dokáže aj sám zaparkovať.

Spoločnosť Tesla Motors systém samostatného riadenia neustále vylepšuje a jeho nové funkcie testuje aj v reálnej premávke. Asi najväčšia kritika k tomuto systému smerovala v minulom roku, kedy pri dopravnej nehode vozidla Tesla zahynul jeho vodič. Ten mal zapnutú práve funkciu autopilota.

Príslušné úrady však po dlhom skúmaní rozhodli, že vozidlo a ani výrobca nenesú žiadnu vinu za danú nehodu. Podľa úradov sa autopilot výraznou mierou podpisuje pod bezpečnosť cestnej premávky. Až 94 % všetkých dopravných nehôd je spôsobených zlyhaním ľudského faktora.

K TÉME: Vyšetrovanie tragickej nehody vozidla Tesla Model S je ukončené s jednoznačným výsledkom

Elon Musk na sociálnej sieti Twitter pravidelne informuje o novinkách, ktoré sa týkajú jeho spoločností. Najnovšie odpovedal na príspevok, ktorý smeroval práve k funkcii plne autonómneho riadenia. Elon uviedol, že plne autonómne riadenie bude realitou o 3 až 6 mesiacov.

Elon
Elon Musk

To pochopiteľne neznamená, že sa zo šoférov stane batožina. V prvom rade premávku plne autonómnych vozidiel nepovoľuje legislatíva mnohých krajín. V tomto smere musia tvorcovia zákonov výrazne inovovať. Aj keď bude tento systém skutočne realitou, veľmi dôležité je jeho dôkladné testovanie.

Je totižto podstatný rozdiel medzi vozidlom, ktoré sa riadi úplne samé a vozidlom, ktoré sa v premávke pohybuje autonómne len čiastočne za asistencie pozorného vodiča. Detaily sú zatiaľ ešte neznáme a Elon sa s nimi určite postupom času opäť zdôverí širokej verejnosti.

Video