Úvod Smartphony Dohady Nokia P1 mieri na MWC: Ponúkne Snapdragon 835 QHD IGZO displej a...

Nokia P1 mieri na MWC: Ponúkne Snapdragon 835 QHD IGZO displej a foťák s certifikáciou Zeiss!

0

Nie je žiadnym tajomstvom, že tohtoročnú plejádu očakávaných high-end smartfónov doplní jeden nováčik, ktorým nebude nikto iný ako legendárna Nokia. 

O vlajkovom smartfóne s logom Nokia nevieme prakticky nič, no povráva sa, že by mal byť predstavený na podujatí MWC 2017. Nebýva zvykom, že informácie o ešte nepredstavených zariadeniach prichádzajú z Ruska. V prípade high-end Nokie ale tomu tak je.

Stránka Worket figurujúca na ruskej sociálnej sieti V Kontakt má disponovať exkluzívnymi informáciami, ktoré sa týkajú práve vlajkového smartfónu Nokia. Volať by sa mal Nokia P1 a jeho predlohou by mal byť smartfón Sharp Aquos Xx3.

Stránka Worket vznikla v roku 2015 a aktuálne má viac ako 41 tisíc sledovateľov. Publikuje zaujímavosti prevažne o technológiách a elektronike, ale aj zriedkavejšie o hudbe, filmoch, vede a životnom štýle. Informácie o high-end smartfóne Nokia sú rozhodne zaujímavé, no pristupovať k nim treba so zreteľom, že ide o dohady, ktoré sa nemusia potvrdiť.

Worket tvrdí, že Nokia P1 bude bežať pod taktovkou najnovšieho operačného systému Android Nougat a čipsetu Snapdragon 835. Ostatné čísla sú nemenej ultimátne. 6 GB RAM, 128 GB / 256 GB úložisko alebo 22,6 Mpx fotoaparát s certifikáciou spoločnosti Zeiss. Displej s uhlopriečkou 5,3 palca bude chrániť odolné sklo Gorilla Glass piatej generácie a jeho rozlíšenie by mohlo byť 1440 x 2560 pixelov. Vylúčená nie je ani klasika v podobe FHD 1080p rozlíšenia.

Spomenieme zverejnenú 3500 mAh kapacitu akumulátora, USB typ C konektor s rýchlym nabíjaním (pravdepodobne Quick Charge 4.0), alebo ultrazvukový snímač odtlačkov umiestnený na pravom boku smartfónu.

Nokia P1
Sharp Aquos Xx3 – tento smartfón mal byť predlohou pre Nokiu P1

Ako sme spomínali vyššie, Nokia P1 má byť založená na smartfóne Sharp Aquos Xx3 (dostupný v Japonsku). Výrobu nových Nokia smartfónov zastrešuje čínsky výrobca Foxconn. Ten minulý rok kúpil spoločnosť Sharp, čiže takáto kooperácia môže byť pravdivá.

Ako to s novým smartfónom Nokia bude vyzerať uvidíme asi až na podujatí MWC 2017. Teda ak sa skôr neobjavia overenejšie správy. Mimochodom, stránka Worket spomína aj ceny. 128 GB základ by mal stáť 800 dolárov a 256 GB najvyššie radená verzia až 950 dolárov. #Nope.