Xiaomi Mi Note 2
Xiaomi Mi Note 2 je jedno z tých zariadení, ktoré by si zaslúžilo oveľa viac pozornosti, než sa mu dostalo. Koniec koncov, za slabšiu medializáciu si pravdepodobne môže samotný Xiaomi, ktorý len krátko po predstavení Mi Note 2 predstavil aj futuristický Xiaomi Mi MIX s displejom cez celú prednú stranu. Okrem toho, keď sa písalo o Mi Note 2, všetci, vrátane nás, ho prirovnávali ku Galaxy Note 7.

Túto recenziu sme pripravili vďaka obchodu GearBest.com

Poďme teda časť recenzie, keď si vysvetlíme, ako sa vlastné má celá situácia s „okopírovaním Note 7“. Podobne ako Samsung, aj Xiaomi Mi Note 2 ponúka 5,7-palcový displej so zakriveným displejom, ako aj zakrivenými bokmi zadnej strany. Tieto dve zakrivenia sa stretávajú presne v strede, čím vytvárajú perfektne symetrický dizajn. Nebolo by však fér tvrdiť, že si Xiaomi od Samsungu „požičal“ všetko. Čínsky výrobca bol dokonca prvým výrobcom, ktorý predstavil smartfón so zakrivenou zadnou stranou. Bolo tomu tak ešte pred predstavením Galaxy Note 5. Okrem toho, Note 7 predstavili len dva mesiace pred Mi Note 2, vývoj na ňom však trval podstatne dlhšie. V praxi to znamenalo, že Samsung aj Xiaomi zariadenia vyvíjali nezávisle na sebe v rovnakom čase.

TIP: Skontrolovať aktuálnu cenu Xiaomi Mi Note 2

Mi Note 2 už používam približne 2 týždne a musím povedať, že tak kvalitne spracovaný smartfón od Xiaomi som v rukách ešte nedržal, a to ho prirovnávam ku Mi 5 a Mi 5s. Narážam nielen na konštrukčné spracovanie, ale aj na výkon, fotoaparát, jednoducho celý balíček. Xiaomi Mi MIX je síce niečo, po čom moje srdiečko piští viac, Mi Note 2 je ale praktickejší pre každodenné používanie.

TIP: Xiaomi Mi Note 2 nájdete v ponuke tohto overeného obchodu

Xiaomi Mi Note 2 je vybavený tým najlepším, čo mal Xiaomi k dispozícii v čase, keď ho navrhoval. Hovorím napríklad o procesore Snapdragon 821 a 4GB/6GB RAM. Či už ho testujem z hľadiska „reálneho sveta“ alebo spúšťam syntetické benchmarky, Mi Note 2 jednoducho rozhryzie všetko, čo mu stojí v ceste.

MIUI – stále aktuálny, stále rýchly

Už pri teste Xiaomi Mi 5, na ktorý som sa minulý rok veľmi tešil som skonštatoval, že MIUI je žijúci ekosystém, ktorému sa na Slovensko a možno celkovo v Európe nedostáva dosť veľká pozornosť. Je totiž naozaj skvele optimalizovaný, rýchly, stabilný, ponúka tak veľa možností, ako máloktorý iný systém a nakoniec vyzerá celkom pekne.

Ako príklad môžem uviesť kapacitné tlačidlá, ktoré si môžete nastaviť podľa seba. Chcete, aby tlačidlo naľavo od domovského tlačidla slúžilo ako tlačidlo „späť“? Žiaden problém. Chcete aby slúžilo pre zobrazenie naposledy spustených aplikácií? Žiaden problém.

Okrem toho prešlo inováciou aj samotné tlačidlo „Domov“. Aj napriek tomu, že je klikateľné a veľmi podobné tomu, ktoré používa Samsung prichádza s funkcionalitou navyše. V nastaveniach si môžete zvoliť, aby vás na domovskú obrazovku vrátilo aj pri dotyku, bez nutnosti ho stlačiť. Stláčanie čudlíkov predsa nie je niečo, čo patrí do druhej polovice druhého desaťročia tretieho tisícročia? No nie?

Zadná strana zariadenie je rovnako úchvatná, ako zadná strana Galaxy Note 7. Musíte si však zvyknúť na to, že sa na ňu chytá neuveriteľné množstvo prachu a odtlačkov prstov. Matný povrch by bol možno praktickejší, keďže lesklý vyzerá tak ako by ste chceli asi 7 sekúnd a potom je zapackaný až po uši. Tak či tak je nádherný. Stačí sa pozrieť na zakrivenie po oboch stranách a na oboch stranách a okamžite si tento skvost od Xiaomi zamilujete.

Zaujímavou vlastnosťou Mi Note 2 a celkovo MIUI je funkcia „Second space,“ resp. „Druhý profil,“ ak sa mám držať našej rýdzej slovenčiny. Po jeho aktivácii zariadenie oddelí časť úložiska pre využitie, uhádli ste, v druhom profile. Ten môžete mať zabezpečený akokoľvek chcete. Napríklad iným heslom, iným odtlačkom prsta alebo iným vzorom. Do tohto priestoru si môžete nanovo stiahnuť aplikácie, hry, dokumenty, jednoducho čokoľvek, čo chcete mať oddelené od svojho hlavného profilu. Je to veľmi podobné tomu, čo ponúka Samsung so zabezpečenými priečinkami.

Tie najlepšie hardvérové komponenty

Keď už sme pri tom zabezpečovaní, v domovskom tlačidle sa nachádza aj snímač odtlačkov prstov. Neviem čo za firmu si Xiaomi vybralo pre dodávanie takéhoto snímaču no musím povedať, že som ostal takpovediac zmätený. Až doteraz som si myslel, že kráľom snímačov odtlačkov prstov je Huawei P9. Teraz mením názor a tento pomyselný titul udeľujem Xiaomi Mi Note 2. Tak rýchlo odomknúť zariadenie len na základe dotyku som ešte nevidel. Samsung a Apple, máte sa čo učiť!

Priemerný fotoaparát doplatil na slabšiu optimalizáciu

Jediná oblasť, v ktorej ma Mi Note 2 (pri Xiaomi zariadeniach už tradične) sklamal, je jeho fotoaparát. Netvrdím, že je zlý, no nie je ani taký, že by som ho vychvaľoval kade by som chodil. Priemerné fotky z 22,5 Mpx f/2.0 fotoaparátu predsa len zamrzia. Tu je niekoľko ukážok.

Ako vidíte, fotografie za denného svetla, keď je ho naozaj požehnane, vôbec nevyzerajú zle. Horšie je to pri šere alebo pri relatívnej tme či už v interiéri alebo exteriéri.

Xiaomi Mi Note 2 je však naopak perfektným nástrojom pre konzumáciu akéhokoľvek obsahu. Či sú to webstránky, Facebook, Instagram, YouTube, jednoducho čokoľvek naň hodíte. Za zásluhu to pripisujem krásnemu 5,7-palcovému OLED displeju. Musím povedať, že ak tento smartfón neplánujete využiť pre virtuálnu realitu, 1080p, ktorý panel na Mi Note 2 ponúka je vynikajúci. Nielen, že som si nejak extrémne nevšimol, že telefón nemá Quad HD, ani mi nejak nechýba. Okrem toho, vďaka nižšiemu počtu pixelov je telefón výkonnejší a energeticky úspornejší. U mňa všetko dobré!

Batéria, ktorá vás nesklame

Keď už sme pri tej energetickej úspornosti, Xiaomi Mi Note 2 je vybavený 4 070 mAh batériou, ktorá vám vydrží takmer večnosť. Počas môjho testovania som ho pri nenáročných dňoch (čítaj ráno vstanem, cez deň mám telefón vedľa na stolíku, spravím pár hovorov, pozriem Facebook, Whatsapp a idem spať) nabíjal každé tri dni. Pri náročnejších každé dva dni a pri najnáročnejších, keď sa celý deň spolieham hlavne na telefón som sa domov vrátil s približne štvrtinou batérie. Opäť, krásny, krásny výsledok.

Xiaomi tento smartfón oficiálne predáva len v Číne, odkiaľ ho na test máme aj my. Spočiatku sme ho mali plný čínskych aplikácií, upozornení a všeličoho iného, čomu sme nerozumeli. Vďaka naozaj šikovným chalanom z miuios.cz som ho preinštaloval na nám prispôsobenú verziu firmvéru. Treba si tu však dať pozor, pre preinštalovanie je nutné odomknúť bootloader, čo môže trvať deň a viac. Pre všetky informácie či už ohľadom flashovania nového OS na Mi Note 2 alebo nového OS na akýkoľvek iný Xiaomi smartfón odporúčam navštíviť miuios.cz.

LTE – stále chýba 800 MHz

Nakoniec, zmieriť sa budete musieť aj s okresanou podporou 4G. Xiaomi už tradične neponúka podporu 800 MHz pásma, ktoré operátori využívajú pri pokrývaní väčšej plochy, napríklad pri rozľahlejších mestách, dedinách alebo na diaľniciach.

Ak však budete v hustejšie zastavanom meste, napríklad v Bratislave, hravo sa pripojíte aj na 4G, keďže v takomto prípade operátori používajú iné pásmo. To isté platí aj pri SWANe, reps. 4ke. Najmladší operátor totiž vôbec nevyužíva 800 MHz frekvenciu a preto 4G chytíte všade, kde má pokrytie.

Aj keď nechytíte 4G signál, stále sa môžete spoľahnúť na staré dobré 3G a HSDPA+. Z meraní v Lučenci môžete vidieť, že aj bez 4G sa rýchlosť v interiéri dokáže vyšplhať na úctyhodných 8,40 Mbps pri downloade a 3,56 Mbps pri uploade. Viac než dostačujúce pre akúkoľvek činnosť, dokonca aj pre streamovanie videa.

Čo teda, oplatí sa?

Tak čo teda, oplatí sa Mi Note 2? Vzhľadom na jeho cenu, ktorá sa pohybuje od 450 do 650 EUR by som neváhal. Naozaj, nepopálite sa.

Keď Samsung oznámil koniec Galaxy Note 7, ostal som smutný a sklamaný. Príchodom Mi Note 2 sa to zmenilo.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
8
Foto/video
7
Výdrž
9
Výkon
10
Softvér
9
Konštrukcia
10