Keď UMi predstavil UMi Plus a následne aj UMi Plus Extreme, bol som nadšený. Tak relatívne lacný telefón s tak parádnou výbavou, to sa len tak často nevidí! Mladý čínsky výrobca očividne vie, ako zaujať, no ako sa papierové špecifikácie prejavia v reálnom využívaní? Poďme sa na to pozrieť.

Túto recenziu vám prinášame vďaka obchodu TomTop

Dizajn – osvedčený štandard

UMi Plus je na svoju veľkosť ťažké, 185 gramov vážiace zariadenie, ktoré o sebe po uchopení okamžite dá vedieť. Prednú stranu tvorí displej, domovské tlačidlo so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov s kapacitnými tlačidlami po jeho bokoch, reproduktor a 5 Mpx predný fotoaparát.

Zadnú stranu zdobí 13 Mpx fotoaparát, plastové čiary určené pre prepúšťanie signálu, dvojitý LED blesk (studená/teplá farba), logo UMi a modelové označenie. Naša jednotka pre recenziu je v zlatom prevedení, dostupná je však aj šedá verzia.

TIP: UMi Plus aktuálne v akcii za 167 €

Čo sa tlačidiel a vstupov/výstupov týka, na ľavej strane máte k dispozícii dual SIM slot s podporou microSIM kariet (aj všetkých 4G frekvencií), programovateľné tlačidlo (v základe nastavené na spustenie aplikáciu fotoaparátu; v aplikácii už funguje ako spúšť). Na spodnej strane nájdete USB C a niečo, čo vyzerá ako dvojica reproduktorov. Tradične funguje len jeden, výrezy na druhej strane sú len pre ozdobu. Na pravej strane sa nachádzajú tlačidlá pre zapnutie/vypnutie zariadenia a pre menenie hlasitosti. Nakoniec, na hornej strane nájdete 3,5mm výstup pre slúchadlá.

Displej – spoľahlivý v takmer každej situácii

Hlavným lákadlom akéhokoľvek smartfónu by mal byť jeho displej. V prípade UMi Plus ide o 5,5-palcový panel s Full HD rozlíšením od spoločnosti SHARP. Samotný displej je prekrytý 2.5D sklom, ktorý mu po bokoch dáva pocit zaoblenia. Čo sa podania farieb, sýtosti a jasu týka, samozrejme, existujú lepšie panely. Popravde som však s UMi Plus v tomto smere spokojný. Za svoje peniažky získavate displej, na ktorý sa dá pozerať, na jeho veľkosť má adekvátne rozlíšenie a farby sú dosť živé na to, aby boli moje čapíky v oku viac než spokojné.

UMi Plus kúpite za výhodnú cenu v tomto obchode

Dobrá je tiež čitateľnosť na priamom slnku, aj keď, pri jasnom počasí na svahu budete mať možno problém. Väčšinu času si však poradíte.

Pri displeji spomeniem aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je, ako som spomenul, zabudovaný priamo do domovského tlačidla. Je to síce vec vkusu, ja však snímač preferujem práve na prednej strane. Zariadenie viem pohodlne odomknúť aj vtedy, keď leží na stolíku, čo je v mojom prípade drvivá väčšina času. Čo sa rýchlosti týka, áno, videl som aj lepšie, čo sa presnosti týka, tiež som videl aj lepšie. To však hneď neznamená, že snímač na UMi Plus je zlý. S presnosťou približne 90 % ponúka viac než dostatočný komfort na to, aby som bez problémov používal zabezpečenie takýmto spôsobom.

Výkon – základ, od ktorého nečakajte zázraky

O tom, že UMi Plus spadá do kategórie mid-range niet pochýb. Či je to už výbavou, cenou, spracovaním, všetko tomu nasvedčuje. Neberte to však až tak tragicky, procesor Helio P10, aj keď nie je až taký výkonný ako jeho silnejší X10, zvláda všetky bežné aktivity bez akýchkoľvek problémov.

Podobný príbeh platí aj pri grafickom čipe Mali-T860, ktorý sa taktiež v žiadnom prípade nemôže porovnávať s alternatívami drahších modelov. Vo väčšine hier som nemal absolútne žiaden problém, v iných som zas spozoroval mierne záseky. Celkovo však UMi Plus podal dostatočne dobrý výkon na to, aby obhájil svoju cenu a výbavu.

 

Vo výbave UMi Plus sa nachádzajú 4 GB operačnej pamäte RAM, čo je na mid-range smartfón veľmi štedré. Nejde síce o rýchlejší typ LPDDR4, stále je to niečo, za čo treba byť vďačný. Okrem toho, 4 GB RAM UMi Plus pomáhajú s rýchlejším spracovaním niekoľkých aplikácií súčasne (multi-tasking). Okrem toho zamedzujú pri zdržiavaní procesora pri výpočte ďalších úloh, ktoré zabezpečujú plynulý chod zariadenia (bottleneck).

Aby som spomenul aj nejaké čísla, v AnTuTu náš UMi Plus získal 50 124 bodov, v GeekBench 741 (single-core) a 2 701 bodov (multi-core).

Softvér – čistý Android 7.0 Nougat

UMi Plus pri jeho uvedení na trh poháňal takmer čistý Android 6.0 Marshmallow. To sa 24. decembrom zmenilo. UMi predbehol mnohé, oveľa väčšie spoločnosti a UMi Plus, Umi Super a UMi Max vybavil najnovším operačným systémom, Android 7.0 Nougat. K aktualizácii sme sa museli prepracovať stiahnutím  niekoľkých menších 10 – 20 MB veľkých aktualizácií.

Keď píšem, že je takmer čistý, tak to tak aj myslím. V telefóne nenájdete žiadne vlastné používateľské rozhranie, za čo som len a len vďačný. Nie je totiž nič horšie ako nedopečený systém, ktorý na prvý pohľad vyzerá pekne, no práca s ním je nočná mora.

Svižnosť celého OS sa odvíja aj od hardvérovej výbavy UMi Plus, ktorá je na papieri celkom solídna. V reálnom svete sa však objavujú malé záseky, resp. spomalenia, ktoré na prémiových zariadeniach nestretnete. Nie je to nič tak vážne, že by ma to od UMi Plus odradilo. Je to však dobre vedieť vopred, aby ste potom neostali zaskočení. Nakoniec, tieto spomalenia tam nie sú vždy, 90 % telefón funguje úplne bez problémov.

Batéria – 2 dni plnohodnotného používania

UMi Plus ponúka 4 000 mAh batériu vybavenú technológiou rýchleho nabíjania Pump Express+. To v praxi znamená, že aj keď sa vám telefón vybije, späť „na nohy“ ho postavíte veľmi rýchlo.

Telefón nám pri bežnom používaní vydržal nabitý 2 dni, pri veľmi náročnom len jeden. Išlo však o deň, ktorého sa bojí každý smartfón. Celkovo som bol veľmi, veľmi spokojný, možno aj viac ako som očakával. UMi Plus nabijete USB C káblom, čo je v dnešnej dobe USB C zariadení a príslušenstva veľmi vítané.

Fotoaparát – priemer pre občasné zábery

Výrobcovia smartfónov sa od seba často snažia odlíšiť tým, ako dobre dokážu spracovať fotoaparát. Iný nie je ani UMi, ktorý UMi Plus vybavil 13 Mpx senzorom od Samsungu. V porovnaní s UMi Super, ktorý ponúkal 13 Mpx senzor od Panasonicu tak ide o mierne zlepšenie, minimálne na papieri. Plus totiž disponuje senzorom s automatickým zaostrovaní založenom na fázovej detekcii.

V praxi je „Plusko“ oproti UMi Super skutočne o niečo lepšie. Nečakajte však žiadne fotografie, ktoré by z neho spravili lídra vo svojej kategórii. Na to naozaj nemá.

Automatické zaostrovanie funguje naozaj skvele, horšie je to pri zachytení a spracovaní farieb. Napríklad, také HDR síce pomáha pri zosvetlení tmavých miest, no celková reprodukcia farieb nie je až na takej úrovni ako high-end modeloch.

Fotoaparát na UMi Plus tak nemá šancu ani oproti Galaxy S5 či iPhone 6, ktoré sú z roku 2014. Príležitostné zábery však zvládne bez väčších problémov.

HDR zapnuté
HDR vypnuté

Tak čo, Lukáš, oplatí sa?

UMi Plus je perfektný smartfón pre ľudí, ktorí sa chcú posunúť z tých najlacnejších modelov o čosi vyššie. Je tiež dobrý pre tých, ktorí na telefónoch najčastejšie používajú Facebook, Instagram, WhatsApp, a iné aplikácie, ktoré nevyžadujú veľký výkon pre bezproblémový chod. UMi Plus však zvládne aj hry, len nemôže ísť o najnáročnejšie tituly.

Ak ste fanúšikom fotografovania smartfónom, UMi Plus neodporúčam. Naozaj nie. Pre občasné zábery toho, koľko cm snehu napadlo alebo koľko stupňov pod nulou práve je ideálny.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
7
Displej
7.5
Foto/video
6
Výdrž
8
Výkon
6.5
Softvér
7
Konštrukcia
7.5