Úvod Výrobcovia HTC POROVNANIE: Čo majú spoločné a čím sa líšia HTC U Ultra a...

POROVNANIE: Čo majú spoločné a čím sa líšia HTC U Ultra a HTC U Play?

3

Spoločnosť HTC len pred pár dňami predstavila dva smartfóny z novej U línie zariadení. Obe sú si podobné, no jedno reprezentuje high-end triedu väčších rozmerov a druhé kompaktnejšiu strednú triedu. 

Obe zariadenia sú už na prvý pohľad veľmi zaujímavé a obe zdieľajú množstvo funkcií a vlastností bez ohľadu ich zameranie. Samozrejme pri nich nájdeme aj podstatné rozdiely, ktoré by mali byť pri potencionálnej kúpe v budúcnosti brané na vedomie.

V riadkoch nižšie sa môžete oboznámiť s odlišnými a spoločnými črtami smartfónov HTC U Ultra a HTC U Play.

Dizajn, konštrukcia

Obe zariadenia boli predstavené s novým prístupom k dizajnu. Obe sú jednoliatej kovovej konštrukcie so zaoblenými rohmi a hranami, pričom ich povrchová úprava je veľmi lesklá a reflexná.

Oba modely budú k dispozícii v bielej, čiernej, tmavomodrej a ružovej farbe. Hlavne čierne prevedenie sa javí ako veľmi luxusné a prémiové. Tlačidlá sa inak nachádzajú tradične na pravej strane a snímač odtlačkov nájdeme v oboch prípadoch pod displejom. Zdieľaný je USB typ C konektor a tiež absencia 3,5 mm jacku.

Podstatný rozdiel je vo veľkosti a váhe smartfónov. HTC U Ultra je phablet s rozmermi 162,4 x 79,8 x 7,99 mm a váhou 170 gramov. HTC U Play je citeľne menší. Vypovedá o tom rozmer 145,9 x 72,9 x 7,99 mm a váha 145 gramov.

Unikátne funkcie a softvér

HTC U Ultra aj HTC U Play dostali do výbavy systém HTC Sense Companion. Ide o digitálneho asistenta využívajúceho prvky umelej inteligencie, tzv. strojového učenia.

HTC Sense Companion nie je žiadna aplikácia. Strojové učenie je integrované hlboko do systému. Bude sledovať návyky konkrétneho používateľa a zbierať o ňom všetky dostupné dáta.

Výsledkom budú veľmi presné upozornenia a odporúčania na rôzne udalosti, schôdzky, ktoré ste si uložili do kalendára a množstvo iných aspektov, ktoré súvisia s vaším každodenným fungovaním a životom.

Pri oboch smartfónoch sa stretnete s vysoko citlivými mikrofónmi. Mikrofóny totižto nebudú slúžiť len pri hlasových hovoroch. Na rad prichádza ovládanie hlasom. Svojím hlasom budete môcť dokonca smartfón odblokovať. Okrem toho smartfónu rozkážete odoslanie správy alebo spustenie navigácie. Všetko bez použitia rúk.

Rozdiel je vo verziách OS Android. High-end model U Ultra si rozbalíte už s nainštalovanou verziou 7.0 Nougat. Model U Play príde s verziou 6.0 Marshmallow, no časom ho s istotou dobehne aktualizácia na najnovšiu verziu.

Displej

Hneď po rozmeroch a váhe predstavujú najväčší rozdiel hardvérové parametre. V prvom rade by sme poukázali na displej. Prostredníctvom neho konzumujeme obsah, ovládame smartfón a komunikujeme s ním.

HTC U Ultra má displeje dva. Primárny zobrazovací panel je vyrobený technológiou SuperLCD 5, má 5,7 palca a rozlíšenie 1440 x 2560 pixelov (513 ppi). Druhý displej má 2,05 palca a rozlíšenie 160 x 1040 pixelov. Nachádza sa nad hlavným displejom a slúži pre zobrazovanie času, upozornení, počasia, skratiek aplikácií a osobných informácií.

Displeje chráni odolná vrstva Gorilla Glass piatej generácie alebo zafírové sklo. Zafír bude ale dominantou limitovanej 128 GB edície U Ultra, ktorá bude dostupná až v druhej polovici roka 2017.

HTC U Play má menší displej s rozmerom 5,2 palca a rozlíšením 1080 x 1920 pixelov (428 ppi). Displej je vyrobený taktiež technológiou SuperLCD typickou pre HTC, no výrobca neuviedol, o ktorú generáciu technológie ide. To isté sa týka aj ochrannej vrstvy displeja. Výrobca použil sklo Gorilla Glass, opäť však nevieme ktorej generácie.

Oba displeje bezpochyby poskytnú veľmi kvalitné zobrazovacie schopnosti. Pri HTC U Ultra ale bude mať displej ešte jemnejší a odolnejší charakter. Nehovoriac o pridanej hodnote sekundárneho panela.

Výkon

HTC U Ultra je podstatne výkonnejší ako HTC U Play. Svedčí o tom použitie procesorovej sady Snapdragon 821 so štyrmi jadrami o takte 2,1 GHz. Sadu dopĺňa grafický čip Adreno 530 GPU.

Menší z dvojice poháňa osemjadro (2,0 GHz) od MediaTeku, čipset Helio P10. Grafická jednotka je v tomto prípade Mali-T860 MP2. Kým v prvom prípade ide o nekompromisné výkonnostné riešenie, ktoré si poradí s najnáročnejšími aplikáciami a hrami, v druhom prípade ide o optimum zohľadňujúce primeraný výkon voči spotrebe a hlavne cene.

Pamäťová výbava je v oboch prípadoch dostatočná a takmer nerozdielna. U Ultra má 4 GB RAM a 64 GB interné úložisko (limitovaná edícia 128 GB), U Play disponuje 3 GB RAM pri použitom 32 GB úložisku alebo taktiež 4 GB RAM-kou pri 64 GB internej pamäti. V oboch prípadoch natrafíte na microSD slot.

Batéria

Ako je na tom batéria s výdržou odhalia až prvé testy recenzentov. Každopádne má väčší model aj väčšiu batériu. Rekordné hodnoty však nečakajte. Kapacita akumulátora 3000 mAh je viac-menej bežná.

Model U Play dostal menšiu, 2500 mAh batériu. Pozor, HTC U Ultra nemusí napriek väčšej kapacite batérie vydržať na jedno nabitie dlhšie. Jeho displej a čipset je energeticky náročnejší, ako rovnaké komponenty v HTC U Play.

Oba smartfóny disponujú technológiou rýchleho nabíjania. HTC U Ultra dostal do výbavy pokrokovejší štandard Quick Charge 3.0. Model U Play „len“ rýchle 5V/2A nabíjanie.

Fotoaparáty

Fotoaparát v smartfóne je pre niekoho len doplnkom výbavy, pre iných však dôležitou súčasťou. Jeho kvalita je nemenej podstatná. Fotoaparát modelu HTC U Ultra má menej megapixelov (12 Mpx) ako snímač modelu U Play (16 Mpx). Megapixely ale nie sú všetko. V konečnom dôsledku je fotoaparát HTC U Ultra lepší. Fyzická veľkosť samotných pixelov a schopnosť clonenia je lepšia a rozhodujúca pri snímaní v zlých svetelných podmienkach.

Ide o senzor (U Ultra), ktorý je veľmi podobný a ak nie totožný so senzorom modelu HTC 10. V štandarde DxOMark získal jedno z najlepších hodnotení minulého roka. Ocitol sa v jednej línii so smartfónom Samsung Galaxy S7. Špecifiká snímačov oboch modelov sme pre prehľadnosť vložili do tabuľky.

[table id=64 /]

Hudba a multimédiá

Dvojica najnovších modelov dostala do výbavy novinku, funkciu HTC USonic. Slúchadlá kompatibilné so smartfónmi U Ultra a U Play vám prostredníctvom ultrazvukového lúča zosnímajú vnútorný priestor ucha. Naozaj.

Na základe týchto údajov softvér smartfónu vytvorí zvukový profil, ktorý bude reprodukovať hudbu tak, aby z nej mal užívateľ čo najlepší zážitok a aby presne pasovala jeho ušiam.

Už vyššie v texte sme spomínali, že obe zariadenia disponujú veľmi citlivými mikrofónmi. HTC U Play ich má dva kusy, HTC U Ultra až štyri. Tie slúžia na nahrávanie priestorového zvuku počas záznamu videa. Video tak nebude vysokokvalitné len po vizuálnej stránke, ale aj zvukovej.

Iba model HTC U Ultra je ovenčený nálepkou BoomSound Hi-Fi. Toto audio sa týka reproduktorov, ktoré podajú plnší a kvalitnejší zvuk oproti HTC U Play s jedným reproduktorom.

Cena a dostupnosť

Keďže bola dvojica smartfónov predstavená len nedávno, príliš veľa detailov o ich cene a dostupnosti zatiaľ nevieme. Predsa len sa ale objavili nejaké, z ktorých sa dá vychádzať.

HTC U Ultra sa už dá predobjednať na oficiálnych stránkach výrobcu. Prví zákazníci by mali mať smartfón v rukách v polovici marca. Cena – 749 dolárov. Predpokladáme, že podobná bude aj u nás, no so znakom € na jej konci.

HTC U Play príde na trh niekedy v priebehu prvého polroka 2017. Cena je neznáma a v tomto prípade by ju mal výrobca voliť veľmi opatrne. V segmente strednej triedy je nesmierna konkurencia a o zákazníckej (ne)vôli môže rozhodnúť každé jedno euro.