Úvod Konkurencia Apple Analytik: Politika Trumpa môže spôsobiť, že iPhone vyrobený v USA bude o...

Analytik: Politika Trumpa môže spôsobiť, že iPhone vyrobený v USA bude o 100-200 dolárov drahší

2

Apple, jeho dodávatelia, ako aj spoločnosti, ktoré mu pomáhajú zariadenie poskladať majú podľa posledných informácií hľadať spôsob, ako telefón vyrábať v USA. Dôvod?

Donald Trump a jeho zahraničná politika. Pre veľké firmy, ktoré sa z veľkej časti spoliehajú na lacnejšiu pracovnú silu by to tak znamenalo jednu z dvoch vecí. Buď budú zarábať na každom zariadení o niečo menej alebo ho budú predávať za vyššiu cenu.

Jeden z analytikov pracujúcich na Wall Street, Brian White, však má riešenie. White, ktorý pracuje pre firmu Drexel Hamilton tvrdí, že Apple by mal vyrobiť špeciálnu verziu iPhonu s označením „Made in America“. Tento špeciálny model by mohol byť drahší o 100 až 200 dolárov, vďaka čomu by bol Apple schopný pokryť navýšenie produkčnej ceny svojho populárneho smartfónu.

Trump totiž tvrdí, že poplatky za obchodovanie v zahraničí zvýši až o 45 %. Jedna z čínskych vládou ovládaných publikácií naopak tvrdí, že zavedenie takto prísnych zákonov by pre Apple znamenalo klesajúce predaje iPhonov, nielen v Číne ale po celom svete.

Priplatili by ste si za telefón, ak by bol vyrobený v Európe alebo USA?