Úvod Aplikácie Dopravné nehody, zdržania, počasie alebo meškania vlakov. Všetky informácie v jednej aplikácii

Dopravné nehody, zdržania, počasie alebo meškania vlakov. Všetky informácie v jednej aplikácii

0
Ilustračná foto © podkapotou.sk

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky aktuálne spúšťa Národný systém dopravných informácií, projekt, prostredníctvom ktorého získate všetky informácie o doprave u nás.

Komplexné informácie z prvej ruky budú dostupné na internetovej adrese www.odoprave.info, ale aj v mobilnej aplikácií „O doprave“, ktorú nájdete štandardne v obchode Google Play.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek upresnil, že zobrazované dáta sa budú týkať infraštruktúry Národnej diaľničnej spoločnosti, zahrnuté budú letiská, železnice a dokonca aj niektoré cyklotrasy. Systém má fungovať lepšie a má byť prehľadnejší ako ostatné podobné systémy. Národný systém dopravných informácií bude slúžiť verejnosti bezplatne. Ako cituje televízia TA3, dostupné informácie budú vypovedať o reálnom stave na cestách.

Medzi motoristami a ďalšími ľuďmi využívajúcimi rôzne druhy dopravy sú informácie tohto typu veľmi vyhľadávané. Prehľad o dopravných nehodách, zdržaniach na cestách, meškaniach vlakov alebo o aktuálnom počasí príde určite vhod.

Prax

Internetovú stránku odoprave.info sme navštívili, no zatiaľ nepracuje korektne. Predpokladáme, že autori projektu ešte pracujú na doladení posledných detailov, resp. sa web pasuje s preťažením. Pod OS Windows 10 a na prehliadači Chrome web hlásil problémy so spojením.

OS Ubuntu a prehliadač Firefox nám web otvoril. Nezobrazila sa však mapa, len horná lišta s ponukou kategórií. Po dlhšom načítavaní sa nám otvorila kategória nahlásených dopravných nehôd aj s mapou. S dlhším časom načítavania obsahu sme sa stretli pri každej kategórii.

o doprave
Mapa kdesi?

Podstatnejšia je mobilná aplikácia. Smartfón s internetom má dnes poruke takmer každý a tieto informácie budú často vyhľadávané práve priamo na cestách a v teréne.

Aplikácia pracuje o poznanie lepšie ako webové rozhranie. Po akceptovaní podmienok používania sa ihneď na hlavnej obrazovke objavila informácia o dopravnej kontrole. Môžete si nechať zobraziť zoznam ostatných policajných kontrol vo vašom okolí alebo môžete sami hliadku nahlásiť. Okrem hliadky môžete nahlásiť dopravnú nehodu, obmedzenie na ceste alebo napríklad nepriaznivé počasie.

o doprave o doprave

V menu v pravom hornom rohu nájdete ponuku s informáciami o verejnej doprave, cyklodoprave, meteorologické výstrahy alebo nastavenia. V nich sa dá prispôsobiť jazyk aplikácie (okrem slovenčiny aj angličtina, maďarčina, nemčina), typ vyhľadávanej trasy, body záujmu či vrstvy mapových podkladov. Aplikácia inak pracuje svižne, nepadá, no načítavanie mapy aj v tomto prípade prebiehalo dlhšie. Možno by sme uvítali iné farebné podanie a modernejšie grafické prvky. Hlavnému menu by viac svedčalo umiestnenie do ľavého horného rohu tak, ako to môžeme vidieť napr. pri referenčných Google aplikáciach.

Projekt Národný systém dopravných informácií je pre verejnosť rozhodne prínosný. Dúfame, že vývojári odstránia drobné chyby na webe a v aplikácii, ktoré vplývajú na používateľský komfort.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.telekom.odoprave“]