Úvod Návody Nepodceňujte digitálne hrozby a poriadne si zabezpečte váš Google účet

Nepodceňujte digitálne hrozby a poriadne si zabezpečte váš Google účet

4
Čím viac sú moderné digitálne technológie dostupnejšie, tým viac sú zaujímavejšie pre kybernetických zločincov. Tí majú záujem nielen o vaše peniaze, ale aj osobné dáta.

Tie sú často dôležitejšie, ako pár ukradnutých eur. Napriek veľkému rozmachu smartfónov a iných inteligentných zariadení komunikujúcich cez internet, užívatelia stále podceňujú digitálnu bezpečnosť.

Väčšina si myslí, že sa ich nedotýka, pokiaľ sa sami nestanú obeťou kybernetického zločinu. Aj v minulom roku 2016 medzi užívateľmi dominovali heslá, ktoré sa zdajú až úsmevné.

Chrániť si online priestor, v ktorom máte uložené osobné kontakty, fotografie, informácie o umiestnení a pohybe, či iné citlivé údaje, jednoduchým heslom nie je na mieste. Kombinácie 12345, qwertz alebo dokonca 111111 sú stále veľmi populárne a pre digitálnych zločincov sú zároveň odomknutou bránou do vášho súkromia.

Plnohodnotné používanie zariadenia s operačným systém Android je podmienené aktiváciou Google účtu. V tomto účte môžu byť uložené všetky vaše kontakty, fotografie, história prehliadania, dokumenty a množstvo ďalších osobných dát. Všetko záleží len od toho, ktoré Google aplikácie, resp. služby používate. Gmail býva samozrejmosťou, rovnako tak prehliadač Chrome, populárne sú Google Fotky alebo Google Disk, či pracovnejšie Dokumenty a Tabuľky Google.

Google Môj účet

Ak chcete digitálne hrozby obmedziť na minimum, navštíviť by ste mali sekciu Môj účet od Google. Rozdelená je na päť kategórií. V prvej, pomenovanej Prihlásenie a zabezpečenie, môžete absolvovať krátku kontrolu zabezpečenia, ktorá trvá len pár minút. Odhalí slabé miesta vášho zabezpečenia, ktoré môžete okamžite riešiť. Stránka je prispôsobená aj pre mobilné zariadenia, čiže kontrolu nemusíte odkladať na čas, kým si sadnete za počítač. Môžete ju vykonať cez smartfón, prakticky okamžite a odkiaľkoľvek.

Google účet

Podľa nás je najdôležitejšou časťou Môjho účtu nastavenie silného hesla a dvojstupňovej autentifikácie. Najlepšie bude, ak pri hesle použijete kombináciu čísel, znakov a písmen. V ideálnom prípade by sme volili minimálne osem až desať znakov. Pochopiteľne, čím viac, tým lepšie. Pomôcť môže niektorý z online generátorov hesiel.

Zabezpečení pripojenie serveru random.org

Pri aktívnej dvojstupňovej autentifikácii bude na vaše telefónne číslo zasielaný jednorázový kód, ktorý po krátkom čase expiruje. Po prihlásení sa vašim menom a heslom budete musieť navyše zadať tento kód, ktorý po potvrdení prihlásenia obdržíte. Bez neho sa do Google účtu a k pridruženým službám Google nedostanete. Podobné riešenie využívajú napríklad aplikácie mnohých bánk.

Google účet

Google účet

Ak máte predsa len podozrenie, že niekto váš Google účet zneužíva, preveriť si môžete v rovnakej kategórii tzv. aktivitu na vašich zariadeniach. Vidíte, kedy boli vaše zariadenia synchronizované a kde sa nachádzali. Pri podozrení môžete ich prístup ku Google účtu okamžite zamedziť jedným kliknutím. 

Google myslel aj na eventuality. Prihlásiť sa môžete pomocou alternatívnych kódov, záložného telefónu alebo bezpečnostného USB kľúča. Pokiaľ je váš smartfón bez pripojenia na internet, overovacie kódy získate cez nainštalovanú aplikáciu Google Authenticator.

Prostredie aplikácie Google Authenticator

Samozrejme, neustále zadávanie SMS kódu môže byť otravné. Zariadeniam môžete priradiť status dôveryhodnosti, ktorý zabezpečí, že SMS kód nebudete musieť zadávať. Status by sa mal týkať napríklad počítača v domácnosti, kde je veľmi malá šanca, že pomocou neho niekto zneužije váš Google účet a odcudzí z neho dáta. Naopak, pracovný počítač, notebook, ktorý neustále prenášate, alebo smartfóny by mali byť zabezpečené dvojstupňovou autentifikáciou.

Užívateľ

Stále platí, že najväčšie bezpečnostné riziko predstavuje samotný užívateľ. Práve z jeho iniciatívy a často nevedomosti sa do smartfónu dostane útočníkmi často preferovaný malvér, ktorý dokáže odcudziť vaše osobné dáta, detaily o prihlasovacích údajoch a podobne.

Stačí kliknúť na odkaz v nevyžiadanej elektronickej pošte alebo postačí nainštalovať .apk súbor s aplikáciou a hrou mimo overených úložísk (obchod Google Play, Amazon App Store) a problém je behom malej chvíle na svete.

Snímač odtlačkov na zariadení Moto Z Play

Povinnosťou by malo byť zabezpečenie smartfónu heslom, PIN kódom, vzorom, alebo odtlačkom prsta. V roku 2017 sa viac do popredia dostane overovanie identity hlasom alebo skenerom očnej dúhovky. Najlepšie a najspoľahlivejšie zabezpečenie stále predstavuje PIN kód alebo heslo. To musí byť jedinečné, teda také, aké nepoužívate v žiadnej inej službe, a dostatočne silné.

Zo začiatku sa vám neustále zadávanie PIN kódu pri odblokovaní smartfónu môže zdať otravné, no po chvíli si na proces zvyknete. Ide o veľmi malú daň za to, aby sa vaše súkromné fotografie alebo citlivé údaje nedostali do rúk cudzím ľudom pri prípadnom odcudzení alebo strate zariadenia.

Google na bezpečnosť veľmi dbá. Stránka Môj účet je obsiahla a svoje bezpečnostné riešenie si tam nájde každý. Opakujeme, že najdôležitejšie je silné heslo Google účtu, dvojstupňové overenie a zabezpečenie smartfónu pred neoprávneným použitím. Ostatné bezpečnostné riešenia a odporúčania nájdete na stránke Môj účet. Stačí kliknúť na odkaz nižšie, ktorý vás na stránku priamo presmeruje.

>>> Vstúpiť do sekcie Môj účet Google <<<