Úvod Výrobcovia Flexibilné LCD panely budú dostupnejšie a vyriešia problémy s prasknutými displejmi

Flexibilné LCD panely budú dostupnejšie a vyriešia problémy s prasknutými displejmi

1

Obrazovky, displeje alebo zobrazovacie panely neustále prechádzajú inováciami, ktoré zlepšujú kontrast, zvyšujú rozlíšenie, jas alebo znižujú spotrebu energie. Za posledné roky sa tiež podstatne zlepšilo podanie farieb.

Najväčšia inovácia displeje však ešte len čaká. O ohybných, poprípade flexibilných displejoch sme počuli a dokonca sme ich aj videli už neraz. Nie je žiadnym tajomstvom, že na plne flexibilných displejoch pracuje Samsung v rámci projektu pomenovanom Valley alebo LG či dokonca Xiaomi.

Čo sa týka komerčného nasadenia, najďalej sa dostal Samsung. Dôkazom toho je zakrivený displej modelu Galaxy S7 edge alebo jeho predošlej generácie. Ide však o OLED panel, ktorého náklady na výrobu sú podstatne väčšie, ako náklady pri LCD paneloch.

Zakrivený displej Samsung

Flexibilný automaticky neznamená, že displej alebo zariadenie s takýmto displejom pokrčíme v rukách a vložíme do peňaženky ako platobnú kartu. V budúcnosti nás ale zrejme čaká aj to.

Spoločnosť Japan Display Inc., ktorá zobrazovacie panely dodáva aj kalifornskému jabĺčku a.k.a spoločnosti Apple, uviedla, že vyvinula tzv. Full Active Flex LCD displej, v ktorom namiesto skla použila plastový substrát. Takéto displeje sa veľmi ľahko ohýbajú.

panely
Full Active Flex LCD displej výrobcu Japan Display Inc. © JDI

Koniec pavučinám

Ohyb je možný v určitých limitoch, čiže displeje v žiadnom prípade nezrolujeme ako noviny. Otvára sa im ale cesta do zariadení v štýle Samsung Galaxy Edge, ktoré môžu byť vďaka nižším nákladom na výrobu citeľne lacnejšie. Vidieť zakrivený displej v kategórii smartfónov strednej triedy tak nebude nič výnimočné. Čo je najlepšie, pružný plastový substrát odolá prasknutiu pri bežnom páde na zem.

Práve popraskané displeje, ktorým sa príznačne hovorí pavučina, sú predmetom najčastejších servisných zásahov pri smartfónoch. Určite ste mali prasknutý displej aj vy a ak nie, istotne niekoho takého poznáte.

Takýto displej z plastového substrátu nie je výnimočný. Disponuje ním smartfón Moto X Force, ktorý výrobca promuje použitím prvého nerozbitného displeja na svete. Ide však o spomínaný drahší OLED panel.

panely
Moto X Force

Japan Display dodáva, že ich flexibilná LCD obrazovka dokáže pracovať aj v režime 15 Hz obnovovacej frekvencie. Využívaná bude pri statickejších a menej náročných aplikáciách, ktoré slúžia napríklad na čítanie elektronických kníh. Nižšia obnovovacia frekvencia sa automaticky rovná nižšej spotreba energie. Aplikácie s dynamickým prostredím budú samozrejme využívať vyššiu, 60 Hz obnovovaciu frekvenciu.

Kedy?

Výrobca pre periodikum The Wall Street Journal povedal, že s hromadnou sériovou výrobou začne v roku 2018. Podľa neho je dokonca už s niektorými výrobcami smartfónov na ich použití dohodnutý. Skôr ako za dva – tri roky ich ale na pultoch predajní nenájdeme.