Úvod Elektromobilita Elektromobil od Faraday Future alebo Tesly? Avizovaná cena okamžite rozhodne

Elektromobil od Faraday Future alebo Tesly? Avizovaná cena okamžite rozhodne

8

Inovatívna spoločnosť Faraday Future predstavila začiatkom tohto roka svoj prvý produkčný elektromobil s označením FF 91. Ten zaujal nielen dizajnom, ale aj ultimátnymi parametrami. 

Dojazd 600 kilometrov a výkon cez 1000 koní zastrešuje veľká 130 kWh batéria. Tesla do svojich elektromobilov v súčasnosti montuje akumulátor s maximálnou kapacitou „len“ 100 kWh. Týka sa Modelu S a Modelu X.

Faraday Future FF 91 sa z nuly na stovku rozbehne za 2,39 sekundy, čo ešte viac dvíha zo stoličky. Kamery, displeje, senzory alebo autonómne vlastnosti sú pri tomto type elektromobilu samozrejmosťou.

Sériová výroba elektromobilu sa má spustiť v roku 2018 a záujemcovia o vozidlo v USA si môžu jeho kúpu zarezervovať. Poplatok za registráciu je 5000 dolárov (ide o vratnú zálohu). Nikto počas ani po oficiálnom januárovom predstavení nespomenul konečnú cenu elektromobilu. Už to zaváňalo podozrením na jej výšku.

O cene sa rozhovoril čínsky miliardár Jia Yueting, ktorý stojí na čele spoločnosti LeEco, a ktorý aktivity automobilky Faraday Future priamo podporuje. Podľa neho nebude elektromobil FF 91 stáť viac ako 2 milióny čínskych jenov. Ak cenu prepočítame, dostaneme sa približne na extrémnych 273 tisíc euro. Konečná cena sa tak bude nachádzať niekde tesne pod touto hranicou.

Faraday Future

Na mysli mal pritom čínsku cenovku. Pri exporte do USA môže cena prekročiť hranicu 300 000 eur, resp. teda skôr 300 000 dolárov. Navýšia ju náklady na prepravu a nemalé dovozné clá a poplatky. Kým Faraday Future FF 91 zamieri do sériovej výroby až o rok, vozidlá značky Tesla už brázdia aj naše cesty.

Pre porovnanie, ak siahnete po najvyššej verzii Tesla Model S so 100 kWh batériou, bude vás stáť „iba“ niečo okolo 130-tich tisíc eur. Rozdiel je teda citeľný. Sme naozaj zvedaví, koľko vozidiel FF 91 sa v budúcom roku predá.

K TÉMEToto je konkurencia Tesly: Faraday Future predstavuje prvý produkčný elektromobil!