Úvod Zaujímavosti Toto je dom s prvou telefónnou linkou na svete: Pre dovolanie sa...

Toto je dom s prvou telefónnou linkou na svete: Pre dovolanie sa stačilo vytočiť číslo 1

1

Asi každému chvíľu po získaní nového čísla trvá, kým si ho zapamätá. Niekedy sa to nestane vôbec, a tak sa radšej spoliehate na poznámku v peňaženke, kde svoje číslo máte uložené, listujete vo svojich kontaktoch, kam ste si ho tiež pre istotu uložili alebo prezváňate. Majiteľ tohto domu však so zapamätaním svojho čísla problém nemal.

Toto je totiž dom Charlesa Williamsa Juniora, ktorý stojí v americkom Somerville nachádzajúcom sa v štáte Massachusetts. Čím je taký zaujímavý? Pýšiť sa môže najstaršou telefónnou linkou na svete. Tá spája jeho dom s obchodom, v ktorom pracoval. Dom tak získal telefónne číslo „1“, jeho obchod zas „2“.

Zo vzdialenosti 5 km volal domov manželke

Charles Williams Junior

Prvá telefónna linka tak na vzdialenosť približne 5 kilometrov prepájala dom pána Williamsa s jeho kanceláriou. Tam mal vyrábať súčiastky pre telegrafy, s ktorými potom obchodoval.

Po prisťahovaní sa do tohto pamätného domu v roku 1876 si otvoril fabriku a kanceláriu v neďalekom Bostone. Jeho spoločnosť zásobovala technologickými súčiastkami veľké telegrafné firmy. Taktiež však bola centrom pre výskum a vynálezy týkajúce sa telegrafov, ale aj domácich poplašných zariadení či prístrojov pre sčítanie volebných lístkov.

Vynálezca telefónu, Alexander Graham Bell, pracoval práve v tejto fabrike. K prevratnému vynálezu, ktorý doslova spojil celý svet došlo v roku 1875, teda len rok predtým, ako sa pán Williams presťahoval do nového domu. V roku 1876 už bol telefón patentovaný a pripravený na komerčné nasadenie. Rok na to už pán Williams zo svojej kancelárie zavolal domov svojej manželke.

Na Slovensku už v roku 1877

Na Slovensko dorazil telefón len rok a pol po jeho vynájdení. Stalo sa tak 15. decembra 1877 v tamojšom Prešporku. Uhorské úrady aj napriek vyskúšaniu nového prístroja nepostrehli jeho praktický význam a preto sa ním ďalej zaoberali len nadšenci.