Consumer Electronic Show alebo v skratke, CES. Jedno z najväčších technologických podujatí začína už čoskoro, 5. januára 2017.

Aj tento rok pôjde o prehliadku najnovších výdobytkov zo sveta technológií a smart zariadení, ktoré budú udávať trendy v nadchádzajúcom roku 2017. Podujatie CES nie je vôbec mladé. Práve naopak.

Prvé takéto podujatie sa konalo už v roku 1967 a ako pôdu nových technológií si organizátori vybrali mesto New York. Vtedy podujatie navštívilo 17500 účastníkov, ktorí sledovali novinky viac ako stovky vystavovateľov.

Postupom času sa podujatie presťahovalo do mesta Las Vegas. V minulom roku sa na ňom predviedlo 3800 vystavovateľov a CES 2017 navštívilo viac ako 170 000 ľudí.

TV

Televízory nesmú chýbať na žiadnom väčšom technologickom podujatí a CES 2017 nebude výnimkou. Kdekoľvek sa na CES 2017 pozriete, uvidíte obrovské obrazovky v štíhlych telách s až neuveriteľným podaním obrazu.

Tento rok budú hrať hlavú rolu UHD 4K rozlíšenia a HDR technológia. Práve v tomto roku sa majú 4K televízory dynamickejšie rozširovať do domácností. Praje tomu nielen ich nižšia cena, ale aj oveľa väčšia a kvalitnejšia konkurencia.

Samsung, LG, Sony, Panasonic… Známe mená doplnia aj menší hráči, ktorí však majú v tomto segmente čo povedať. Kapacity budú dopĺňať aj spoločnosti ako Hisense, TCL a LeEco. LG aj Sony ukáže svoje pokrokové OLED televízory a Samsung sa vrhne do obľúbeného trendu zakrivených obrazoviek.

Čo sa týka operačných systémov, popri prietrži Android TV uvidíme aj platformu Tizen TV (Samsung) či WebOS (LG).

Automotive

Vidieť na technologickom podujatí výrobcov automobilov už nie je nič netradičné. Pred pár rokmi to bol iba Ford, v súčasnosti inteligentné funkcie svojich vozidiel prezentuje oveľa viac automobiliek.

Gro budú samozrejme tvoriť systémy autonómneho riadenia. Napríklad Uber už takéto vozidlá testuje v reálnej premávke. Výrobcovia budú ukazovať prepojenie vozidiel s internetom, nebudú chýbať aplikácie, ktoré vám zobrazia detaily o vozidle alebo napr. cloudové služby. Internet v aute sa stáva samozrejmosťou tak, ako dáta v smartfóne.

Asi najviac nás zaujíma spoločnosť Faraday Future, ktorá by mala na CES 2017 predstaviť schopnú konkurenciu pre elektromobily Tesla. Okrem toho spoločnosť ukáže úzke prepojenie ich elektromobilu s mobilnými zariadeniami.

Priestor dostanú aj iné prostriedky osobnej prepravy. Hoverboardy, kolobežky, bicykle, skateboardy, skútre… Všetko poháňané elektrickou energiou.

VR

Virtuálna a rozšírená realita zaznamenala boom práve v minulom roku 2016. Na CES 2017 teda nebude chýbať. Aj keď je jej používateľský rozmach lenivý, tejto technológií začína prichádzať na chuť čoraz viac používateľov.

Asi najviac budú rezonovať zariadenia HTC Vive a Oculus Rift. Zabúdať nesmieme ani na HoloLens od Microsoftu. Na tému virtuálnej reality budú rozprávať minimálne predstavitelia spoločností Qualcomm a Intel. Ide o lídrov v priemysle výroby procesorov. Kým jedna spoločnosť dominuje v mobilnom segmente, Intel kraľuje pevným staniciam.

Na podujatí CES 2017 budú určite rozmiestnené prezentačné stánky, kde si budú môcť návštevníci vyskúšať VR na vlastnej koži. Práve takýmto spôsobom sa táto stále veľmi mladá technológia dostane do povedomia širšej verejnosti. Hráči by určite nemali vynechať napríklad PlayStation VR.

Drony

Drony sú už na trhu pomerne dobre etablované, pričom za kráľa v tomto segmente môžeme považovať výrobcu DJi. Drony na podujatí CES 2017 nebudú len o štyroch rotoroch, bežnom tvare a nejakej tej palubnej kamere.

Existuje veľký priestor pre rôzne tvary, veľkosti, prevedenia alebo zamerania. Dron s tromi rotormi a maximálnou rýchlosťou až 120 km/h predstaví výrobca Yi (konzorcium Xiaomi).

Objaviť sa môžu malé bezpilotné lietadlá určené pre lietanie v interiéroch a dokonca môžeme byť svedkami predstavenia rôznych hybridov. Dron, ktorý sa bude schopný pohybovať aj pod vodou? Prečo nie. Podmorské zábery patria k tým najkrajším podobne, ako tie z vtáčej perspektívy. Skombinovať tieto dva odlišné priestory bude prinajmenšom zaujímavé.

Nositeľná elektronika

Inteligentné hodinky dostali v roku 2016 trhovú facku. Ich predaj sa prepadol, no darilo sa fitness náramkom, ktoré sú podstatne lacnejšie a nenápadnejšie.

Ak už neuvidíme predstavenie nových inteligentných hodiniek, vystavovatelia postavia pred oči návštevníkov ich súčasné modely. Oveľa viac priestoru dostanú nositeľné zariadenia zamerané na sledovanie atribútov zdravia.

Okrem presnejšieho sledovania srdcového tepu nebude chýbať analyzovanie ďalších fyziologických markerov. Údaje môžu byť natoľko presné a spoľahlivé, že s nimi budú môcť pracovať priamo lekári. Pozornosti sa dočkajú nositeľné zariadenia, ktoré budú napájané iba fyzickým teplom produkovaným telom nositeľa náramku.

Smartfóny

Pre nás najzaujímavejšia kategória. Na CES 2017 žiaľ neuvidíme premiéry najsilnejšieho kalibru. Tie môžeme očakávať skôr na podujatí MWC 2017 v Barcelone (február). To však neznamená, že CES 2017 bude na smartfóny chudobné.

Podujatie sa oplatí sledovať napríklad kvôli spoločnosti Sony. Model Xperia X 2017 príde síce v tradičnom Xperia dizajne, no ani tomuto výrobcovi nezostane cudzí trend tenkých rámikov. Hranatému tvaru zariadenia určite pristanú viac, ako niektorým jeho oblým súkmeňovcom.

ces

S úplne novým smartfónom vyrukuje Honor, subbrand čínskeho výrobcu Huawei. Pri pohľade na indície je jasné, že príde s dvojitým prevedením fotoaparátov.

ASUS na podujatí CES 2017 aktualizuje ZenFone líniu smartfónov. Jeden z nich bude poháňaný čipsetom Snapdragon 835, ktorého potenciál je stále viac menej verejným tajomstvom. Ďalší smartfón od ASUS príde tradične s veľkou kapacitou batérie. Novinkou bude smartfón, ktorý bude kompatibilný s projektom Tango od Google. Na trhu je zatiaľ jeden takýto smartfón, a to Lenovo Phab 2 Pro.

ces

Noviniek bude na podujatí CES 2017 samozrejme ďaleko viac. Dúfame, že okrem vyššie spomínaných ťahúňov podujatia uvidíme aj niečo neočakávané a prekvapujúce.