Úvod Zaujímavosti Cenzúra na steroidoch. V Číne je po novom nelegálne používať aj VPN...

Cenzúra na steroidoch. V Číne je po novom nelegálne používať aj VPN služby

2

Čína je notoricky známa blokovaním najpopulárnejších internetových stránok, ktoré dávajú ľuďom možnosť vyjadriť osobný názor, zdieľať rôzny obsah alebo vyhľadávať informácie.

V Číne sa nedostanete na Facebook, Twitter, YouTube a ani na ďalšie svetoznáme weby. Samozrejme, existujú rôzne prostriedky, ako tento gigantický internetový štátny firewall obísť. Veľmi rýchlym, jednoduchým a takmer bezplatným riešením je použitie tzv. VPN, teda virtuálnej súkromnej siete.

Vládnej kontrole najnovšie podlieha aj táto obľúbená online technológia. Čínske ministerstvo pre priemysel a informačné technológie v nedeľu oznámilo, že je používanie VPN sietí a podobných riešení nelegálne. Nariadenie prišlo do platnosti okamžite a platiť má do 31. marca 2018. Konečný dátum bol pravdepodobne stanovený len kozmeticky a bude časom predĺžený. Čína je v obmedzeniach prístupu k niektorým stránkam veľmi razantná.

Zatiaľ nie je jasné, či bude prípadné odhalenie používania VPN technológie v Číne priamo klasifikované ako trestný čin a nevieme, aké sankcie z toho môžu pre konkrétneho previnilca plynúť. Čína stále výrazne zaostáva za moderným globalizovaným svetom, kde je slobodný prístup na internet považovaný za samozrejmosť.

Veľký múr má v Číne aj svoju online podobu

Dôvod?

Voľný prístup na internet je logicky spojený aj s voľným prístupom k informáciám, ktoré môžu pochádzať zo širokého spektra rôznych online zdrojov. Tieto informácie pomáhajú ľuďom vytvoriť si názor o mnohých problematikách, spoločnosti, politike a podobne.

internet a sociálne médiá zohrali dôležitú úlohu napríklad pri arabskej jari. Vlna rozsiahlych protestov, civilných nepokojov a povstaní sa spustila v roku 2010. Ich aktéri sa spojili práve prostredníctvom sociálnych sietí a online sféry. Motívy pre protesty boli rôzne. Chudoba, nezamestnanosť, zlé životné podmienky, ale hlavne korupcia v nastolenom režime.

Na druhú stranu tu je šírenie tzv. falošných správ, ktoré sa dostávajú vďaka internetu k veľmi širokému publiku. Aj z tohto dôvodu Facebook v niektorých krajinách pristúpil k systému odhaľovania takýchto správ. Je nepravdepodobné, že by Čína blokovala prístup k VPN službám z tohto dôvodu. Štát by mal v prvom rade chrániť súkromie svojich občanov na internete a nie im zamedzovať prístup k tomuto dôležitému informačnému nástroju modernej doby.