Úvod CES 2017 Francúzsky startup predviedol miniatúrny modul, ktorý umožní bezdrôtovo nabíjať akýkoľvek smartfón

Francúzsky startup predviedol miniatúrny modul, ktorý umožní bezdrôtovo nabíjať akýkoľvek smartfón

0

Bezdrôtové nabíjanie je na trhu stále skôr výnimkou ako pravidlom. Spája sa hlavne s high-end smartfónmi spoločnosti Samsung. Táto technológia ale nemusí byť zložitá ani drahá.

Dokazuje to gadget francúzskeho startupu Energysquare, ktorý ho predviedol na podujatí CES 2017. Úspech zaznamenal už skôr, v máji roku 2016 v rámci projektu na kickstarter.com. Modul sa skladá z piatich veľmi tenkých nálepiek, ktoré pracujú s nabíjacou podložkou. Každá nálepka má dve elektródy a prislúchajúci konektor. MicroUSB, USB typ C alebo Lightning konektor.

Nálepku stačí prilepiť na zadnú stranu smartfónu a do otvoru pre nabíjačku zapojiť jej konektor. Potom už len stačí smartfón položiť na podložku a nabíjanie začne prebiehať. Takýmto spôsobom je prakticky možné bezdrôtovo nabíjať takmer akékoľvek smart zariadenie, nie iba smartfóny. Využitie by sme našli pri tabletoch alebo napríklad Bluetooth reproduktoroch.

nabíjanie
© cNet

Dobrou správou je, že rýchlosť nabíjania by sa nemala výraznejšie líšiť od tradičného nabíjania káblom. Okrem toho môžete na podložke nabíjať aj viac zariadení s rovnakým výsledkom (tri až štyri zariadenia).

Menší problém tkvie v tom, že nabíjací port je trvale obsadený. Keďže ide o nálepku, pre použitie klasického kábla by ste museli nálepku zo zariadenia odtrhnúť. Výrobca si je toho vedomý a pri návrhu novej generácie bezdrôtovej nabíjacej nálepky príde s lepším riešením.

Cena setu nepresiahne hranicu 85 eur a do predaja by mal ísť v prvom štvrťroku 2017.