Úvod Konkurencia Apple Apple spustil žalobu na Qualcomm: Požaduje 1 miliardu dolárov za príliš vysoké...

Apple spustil žalobu na Qualcomm: Požaduje 1 miliardu dolárov za príliš vysoké poplatky za licencie

6
3d illustration of a glowing blue Qualcomm logo sitting on top of a glossy microchip

Pre Qualcomm je to momentálne ako z kaluže pod odkvap. Po tom, ako z dôvodu podozrenia na neférové praktiky týkajúce sa poplatkov za licencie spustil žalobu federálny protimonopolný úrad, FTC, je na rade aj Apple.

V žalobe Apple sa uvádza, že Qualcomm nafukuje cenu licenčných poplatkov týkajúcich sa základných štandardov pre pripojenie, na ktorých pracoval v minulosti.

Okrem toho, americký výrobca tvrdí, že hneď po tom, ako začal spolupracovať s úradmi v Južnej Kórei, presnejšie s protimonopolným úradom, Qualcomm americkému Apple odmietol vyplatiť 1 miliardu dolárov. Spoločnosť sa k celému incidentu vyjadrila nasledovne:

Qualcomm už dlhé roky trvá na svojich nespravodlivých poplatkoch za licencie. Čím viac Apple inovuje a prináša nové technológie ako napríklad TouchID, pokročilé displeje a fotoaparáty, tým viac peňazí si od nás Qualcomm pýta, a to bez akéhokoľvek dôvodu. Qualcomm svoj biznis postavil na starších, už zastaraných štandardoch, no svoju dominanciu aj naďalej pretláča prostredníctvom vylučovacích taktík a prehnane vysokých poplatkoch za licencie. Na týchto štandardoch pripojenia pracovalo niečo málo vyše tucet spoločností, Qualcomm si za ne dáva zaplatiť päťkrát viac, než zvyšok spoločností dokopy.

Aby Qualcomm ochránil svoj biznis, ako protest nám odmietol vyplatiť takmer 1 miliardu dolárov. Všetko len za to, že sme sa obrátili na úrady a postavili ho pred férové súdne jednanie.

V Apple hlboko veríme v inovácie a vždy sme boli ochotní platiť za licencie, ktoré naše zariadenia potrebujú. Bohužiaľ, sme extrémne sklamaní z toho, aký biznis vedie Qualcomm. Ani po rokoch rokovaní sme neboli schopní prísť ku kompromisu a preto sa obraciame na súd.

Apple od Qualcommu žiada približne 1 miliardu dolárov ako kompenzáciu za toto správanie. Qualcomm sa k žalobe zatiaľ nevyjadril.