Úvod Zariadenia Smartphony Juhokórejská spoločnosť predstavila zatiaľ najdokonalejšie 8 GB pamäťové moduly pre smartfóny

Juhokórejská spoločnosť predstavila zatiaľ najdokonalejšie 8 GB pamäťové moduly pre smartfóny

0

Pri nadpise „juhokórejská spoločnosť“ sa vám možno vybavil Samsung, no on nie je autorom zatiaľ najpokročilejších pamäťových modulov pre smartfóny. 

Vyprodukovala ich spoločnosť SK Hynix. Ide o druhého najväčšieho výrobcu čipov v Južnej Kórei, hneď za Samsungom. Spomínané pamäťové čipy sú zdokonalené po všetkých stránkach.

SK Hynix navrhol a vyrobil dva 8 Gigabitové moduly a uložil ich do štyroch vrstiev (64 Gb), čím dostal 8 GB pamäťový modul štandardu DDR4X. Podstatnejšie je, že tento modul spotrebuje o 20 % menej energie ako konkurenčné LPDDR4 pamäte. Na vstupe aj výstupe si poradí s napätím 0,6 V. Bežný štandard potrebuje 1,1 V.

Okrem spotreby klesol aj rozmer. Tento 8 GB čip nie je hrubý ani jeden milimeter a celkovo je o 30 % menší ako ostatné DDR4 „kremíky“. Cieľovými zariadeniami nie sú len smartfóny. Uplatnenie si pamäť nájde aj v notebookoch, automobiloch alebo iných smart zariadeniach a gadgetoch.

8 GB

Zatiaľ nevieme, aké zariadenie ho dostane do výbavy ako prvé. Výhody sú ale zrejmé. Menší rozmer môže uvoľniť viac priestoru pre batériu a vďaka nižšej spotrebe vydrží akumulátor na jedno nabitie dlhšie. Samozrejme to nie je len o pamäti. Až v kombinácii s dobre optimalizovaným systémom a úsporným moderným procesorom bude dlhšia výdrž na jedno nabitie badateľnejšia.

Meno prvého smartfónu s 8 GB kapacitou RAM už poznáme. Je ním ASUS ZenFone AR, ktorý bol predstavený na podujatí CES 2017. Z dielne ktorého výrobcu ASUS 8 GB pamäť použil je neznáme.