© redakcia

Menej známy čínsky výrobca, meno významného umelca 20. storočia a cena približne 80 eur. Zaujímavý mix zhmotnený v smartfóne Bluboo Picasso 4G.

Aké sú a čo ponúkajú smartfóny v cenových hladinách 500 alebo 600 eur vieme. Jemné rozlíšenia, prémiové materiály, vysoký výkon, kvalitné fotoaparáty a viac menej nadštandardný používateľský komfort.

Na opačnom spektre cenovej línie nájdeme taktiež niekoľko zaujímavých zariadení, ktoré museli prejsť kompromisnými rozhodnutiami. Za pár eur ponúknuť aspoň ako takú výbavu a ešte aj niečo zarobiť. Nie každému výrobcovi sa to podarí.

Pred dvoma – troma rokmi ste za napríklad 100 eur zohnali smartfón, ktorý mal od komfortného používania veľmi ďaleko. Samozrejme sa bavíme o novom a nie používanom kuse. Dnes je situácia iná. Komponenty lacnejú, dodávateľská konkurencia je veľká, kódy operačných systémov sú optimalizovanejšie a dopyt je taktiež obšírnejší.

Na niekoľko dní sa nám v rukách ocitol smartfón Bluboo Picasso 4G, ktorý pochádza práve z kategórie ultra lacných smartfónov. Vzhľadom na cenu sme kriticky neskúmali jeho výkon, kvalitu fotiek alebo audio výbavu. Skôr nám išlo o to, či sa dá plnohodnotne používať a či sa zaň nemusíme hanbiť.

Bluboo Picasso 4G
© redakcia

Bluboo Picasso 4G: Parametre

  • Čipset: Mediatek MT6735P
  • CPU: štyri jadrá Cortex A53 s taktom 1,0 GHz
  • GPU: Mali T720 MP2
  • Displej: IPS, 5 palcov, HD 720p rozlíšenie
  • RAM: 2 GB
  • ROM: 16 GB + microSD
  • Foto: 13 Mpx a 8 Mpx
  • Batéria: 2800 mAh
  • OS: Android 6.0 Marshmallow
  • Rozmer: 72 x 142 x 8,2 mm
  • Váha: 152 gramov
  • Ďalšie: Konštrukcia z plastu, dve SIM, 800 MHz LTE

Bluboo Picasso 4G: Dizajn, konštrukcia

Bluboo Picasso je menších rozmerov a aj vďaka tomu skvele padne do ruky. Dobrému uchopeniu prispievajú mierne zaoblené hrany zadnej strany a jej jemne zdrsnený povrch. Vzhľadom na cenu sa bavíme o plastovom prevedení.

Rám síce na prvý pohľad evokuje kov, ide však o plast. Výrobca trafil farebné prevedenie kovu celkom dobre. Zadný kryt je odnímateľný, no musíte vynaložiť istú dávku sily. Uchytený je na viacerých bodoch. Kvôli tomu smartfón pôsobí pevne a nevŕzga. S pocitom istoty pri jednoliatych kovových konštrukciách to ale porovnávať nemôžeme.

Bluboo Picasso 4G
© redakcia

Otázne je tiež to, ako by sa kryt zachoval pri častom odnímaní. Napríklad pri výmenách SIM kariet. Vcelku prekvapení sme boli vzhľadom. Dizajn zadnej strany je originálny a nenájdete ho na žiadnom inom smartfóne. Tvoria ho polygonálne tvary s rôznosmerným brúsením, od ktorých sa odráža svetlo na všetky strany. Smartfón položený na stole displejom dole doslova vábi na pohľad.

Bluboo Picasso 4G
© redakcia

Spredu nič výnimočné. Čierny obdĺžnik lemovaný bielymi, pomerne tenkými rámikmi a dve horizontálne väčšie hrany. V hornej nájdeme reproduktor, kameru, senzory a dokonca LED blesk. V spodnej hrane nič. Žiadne kapacitné tlačidlá. Tie sú softvérové. Tlačidlá hlasitosti sú plastové, tradične na pravej strane a slušne hmatateľné. Zatiaľ sa za vzhľad ani konštrukciu rozhodne nehanbíme.

Bluboo Picasso 4G: Displej

Tvár nám zvraští až zapnutie displeja. Nemyslíme jeho kvalitu ale osadenie. Okolo displeja je silne badateľné čierne orámovanie, ktoré v bielom prevedení smartfónu doslova kričí. K tenkým bočným rámikom tak môžete prirátať citeľne hrubšie čierne. Nadávali by sme viac, ale pri pohľade na cenu…

Snímka obrazovky videa pri HD 720p rozlíšení

Obrazovka je inak podarená. IPS technológia sľubuje verné farby a HD 720p rozlíšenie udáva pri veľkosti piatich palcov hodnotu 294 ppi. Maximálny jas je slušný a to platí aj pri opačnom minimálnom spektre. Za dané peniaze až nadštandardný zobrazovací zážitok, o ktorom ste pred pár rokmi za dané peniaze len snívali. Mimochodom, ak si nastavíte čierne pozadie obrazovky, nevzhľadné čierne orámovanie aspoň sčasti eliminujete.

Bluboo Picasso 4G
© redakcia

Nehanbíme sa ani za displej. HD videá na YouTube sú pekné, prehrávajú sa bez trhania a ak zväčšíte jas, zážitok zo sledovania je takmer plnohodnotný. Aby sme nezabudli, na displeji bola od výroby precízne nalepená ochranná fólia. Že tam vôbec je sme si všimli až neskôr pri fotografovaní.

Bluboo Picasso 4G: Softvér, výkon

Verzia systému 6.0 Marshmallow a jeho minimálne úpravy. Výrobca v podstate len zmenil ikony, ktoré sú jednotnejšieho vzhľadu a farebnejšie podané. Pribudlo ešte pár nenáročných appiek (nástroj pre zálohovanie, FM rádio a pod.). Bola by hlúposť takto radené zariadenie trápiť náročnejšími hrami.

Jednoduchšie hry alebo záchodovky zabavia. Čo je podstatnejšie, 2 GB operačná pamäť zvláda multitasking a istotne sa postarala aj o relatívne hladký chod systému. Šprintér to nie je, nestretli sme sa ale so žiadnym trhaním alebo seknutím.

WhatsApp, Facebook, YouTube… Najpoužívanejšie aplikácie bežia obstojne a tak ako majú. Pozor na ich počet. 16 GB interné úložisko nie je najväčšie. Sčasti to zachraňuje slot na microSD karty, ktorý je samostatný. Žiadne hybridné riešenie. Ďalšie dva sloty na SIM karty sú k dispozícii.

Predinštalovaný prehliadač sme vymenili za Chrome, rovnako tak správcu súborov. Dané appky boli generačne aj dizajnovo pozadu. V zariadení inak nenájdete žiadny zbytočný balast. Výnimkou je aplikácia Bluboo BeautySnap pre vylepšenie selfie fotiek. V obchode Google Play sa určite nachádzajú schopnejšie alternatívy.

Bluboo Picasso 4G
© redakcia

Pozor, v nastaveniach sme našli položku NFC a v balení dokonca NFC tag v podobe nálepky. Oživilo nám to spomienky na LG 4XHD, pri ktorom sme si v balení našli rovno dve NFC nálepky. Prečo si ostatní výrobcovia takúto tradíciu neosvoja… Bluboo Picasso 4G je na počudovanie dobre použiteľný aj po tejto stránke.

Bluboo Picasso 4G: Fotoaparát

Po pravde, 13 Mpx zadná kamera a jej predný 8 Mpx ekvivalent poslúžia len na zachytenie informačných momentiek. O peknú snímku na Instagram budete musieť bojovať.

Kompromis sa najviac dotkol práve tohto parametra. Používateľské prostredie fotoaparátu pripomína UI z dávnejších rokov a zdieľa ho väčšina lacných čínskych smartfónov. Číňania akoby nemali radi pekné fotografie. Aj ich high-end zariadenia často pokrivkávajú za tými z dielní tradičných výrobcov. V Číne je pritom miest a vecí, ktoré si zaslúžia kvalitnú fotografiu, neúrekom. Aplikácia fotoaparátu aj samotné automatické zaostrovanie je doslova lenivé.

Na druhú stranu, lepší fotoaparát by sme nevymenili za menšiu operačnú pamäť RAM alebo menšie interné úložisko. Tieto komponenty sú dôležitejšie. Podstatne zabezpečujú používateľský komfort. Pár ukážkových snímok bez úprav môžete vidieť nižšie.

Bluboo Picasso 4G: Výdrž a verdikt

Bluboo Picasso 4G viac ako jeden deň nezvládne. Teda ak ho príliš netrápite. Pred večerou by sme už pre istotu ostrili na microUSB nabíjačku.

Bluboo Picasso 4G je dôkazom, že dnešná doba praje technológiám. Za približne 80 eur si viete kúpiť smartfón, ktorý obstojne funguje, využívať s ním viete rýchle 4G siete a komunikovať môžete prostredníctvom moderných aplikácií.

Bluboo Picasso 4G
© redakcia

Bluboo Picasso 4G doprajte rodičom alebo ratolestiam, ktoré sa do sveta smartfónov ešte len chystajú vstúpiť. Len mierne náročnejší používateľ by po krátkom čase začal pociťovať výkonnostné obmedzenia. Pred dvoma – troma rokmi by bolo prakticky nemožné si zaobstarať smartfón pod 100 eur a s vlastnosťami, ktoré sa dajú bez problémov využívať.

Už teraz sme zvedaví na ultra lacné smartfóny budúceho roka 2017 alebo až roka 2018. To, čo v súčasnosti považujeme za strednú triedu, bude o dva roky práve charakterom ultra lacných smartfónov. Online a zároveň v pohybe už môže byť prakticky naozaj každý.