Úvod Novinky Android ŠTATISTIKA: Android Lollipop vládne smartfónom, Nougat je skôr výnimkou

ŠTATISTIKA: Android Lollipop vládne smartfónom, Nougat je skôr výnimkou

0

Aj tento mesiac spoločnosť Google zverejnila štatistiku, ktorá hovorí o trhových podieloch všetkých aktívnych verzií operačného systému Android.

Najnovší výstup z aktuálneho decembra 2016 ukazuje, že aktívnym mobilným zariadeniam s OS Android vládne verzia Lollipop. Spolu pokrýva až 34 % zariadení (5.0 – 10,8 % a 5.1 – 23,2 %).

Najnovšia verzia Android Nougat si oproti minulému mesiacu polepšila. Ide však o mizivých 0,1 %. Táto verzia tak beží iba na 0,4 % všetkých aktívnych zariadeniach s OS Android. Väčší nárast očakávame začiatkom budúceho roka, kedy výrobcovia začnú intenzívnejšie aktualizovať aj staršie modely svojich zariadení, nielen vlajkové lode.

Druhé distribučné miesto už tradične zastáva verzia Marshmallow. Momentálne na nej beží 26,3 % Android zariadení. Za minulosť môžeme považovať verziu 2.2 Froyo, ktorá má len 0,1 % podiel. Pre túto verziu od nového roka ukončuje podporu aj WhatsApp, pričom v podstate nasledoval mnohých iných vývojárov. Detailnejší pohľad na všetky verzie ponúkne graf a tabuľka nižšie.

podiel