Úvod Konkurencia Apple Rodina, ktorá prišla o 5-ročnú dcéru počas autonehody žaluje Apple. Vraj za...

Rodina, ktorá prišla o 5-ročnú dcéru počas autonehody žaluje Apple. Vraj za to môže on

14

Život sa pre Jamesa a Bethany Modisettovcov navždy zmenil pred dvomi rokmi, presne 24. decembra 2014. Bol to presne deň, keď rodina po autonehode prišla o päťročnú dcérku Moriah.

Rodina bola pred sviatkami v aute, keď na diaľnici kvôli zápche ostali stáť autá. Prirodzene začali taktiež spomaľovať, až kým nezastavili. 20-ročný mladík, ktorého meno zatiaľ nebolo medializované, však nespomalil a v rýchlosti 105 km/h vrazil do auta Modisettovcov čím zabil malú Moriah. Dôvod? Počas toho, ako šoféroval, používal svoj iPhone so zapnutou aplikáciou FaceTime (aplikácia pre videohovory, pozn. red.).

Po príchode polície na miesto nehody bol telefón ešte stále zapnutý, ba dokonca zapnutá ostala aj aplikácia FaceTime.

Zvláštne odôvodnenie žaloby

Žalobu, ktorú podáva rodina Modisettovcov je v políčku obžalovaný uvedený technologický gigant. Dôvodom má byť fakt, že Apple do FaceTime neimplementoval funkcionalitu, ktorá by používateľom zabránila používať ju počas toho, ako šoférujú. Ako v žalobe stojí, Apple už disponuje patentom na takúto technológiu, prečo ju nepoužil ostáva otázne. Chyba šoféra auta, ktoré spôsobilo nehodu má byť „neoddeliteľne zlúčená“ s tým, že Apple nevyužil potenciál svojho patentového portfólia pre zabezpečenie svojich služieb.

Chcú, aby im preplatil nemocničné a iné poplatky

Žalobca nežiada, aby Apple implementoval takúto technológiu do všetkých novších modelov. Namiesto toho žiada, aby spoločnosť rodine preplatila poplatky za nemocničné poplatky a iné výdavky, ktoré by im súd mohol priznať. Zaujímavé je, že v Texase je šoférovanie s telefónom v ruke stále legálne. Jedinou podmienkou je mať vek vyšší, než 18 rokov.

Či žaloba rodine prinesie nejaké ovocie ostáva otázne. Samozrejme, dá sa špekulovať, že im to jednoducho nevyjde. Len pre špekulatívne porovnanie si môžeme zobrať prípad, keď by rodina v podobnej situácii podala žalobu na výrobcu alkoholu, pretože vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil smrteľnú nehodu.

Tak či tak čo si o tom myslíte vy? Dajte nám to vedieť v diskusii nižšie!

Face Time by Mike Wuerthele on Scribd