Lenovo Yoga Book - netradičný konvertibilný tablet s OS Android
Keď sa mám zamyslieť nad tým, koľko produktov pýšiacich sa s označením 2v1 sa mi páči a koľko z nich skutočne dáva zmysel, nenapočítam ich ani päť. Vzhľadom na neustále meniaci sa svet, ktorý sa čoraz viac a viac snaží byť mobilný sa musia prispôsobovať aj výrobcovia. Predsa len, notebooky síce sú dôležité a bez nich to ešte stále nevieme, no často sú nespratné.

Lenovo, spoločnosť, ktorá s 2v1 už má bohaté skúsenosti skúsila niečo nové, niečo odvážnejšie. Prišla tak s inovatívnou klávesnicou s klávesami, ktoré z nej vôbec nevystupujú. Ich neuveriteľne tenká novinka sa volá Yoga Book. Tablet pripomínajúce zariadenie tak ponúka klávesnicu doslova na skle maľovanú, ktorá sa rozsvieti, a teda „namaľuje“ vždy, keď ju chcete používať.

Nejde pritom ani o notebook, ani o tablet. Spadá do svojej vlastnej, futuristickej kategórie, ktorá zaujme každého, kto sa naň pozrie.

Špecifikácia

  • Displej: 10.1″ IPS LED Touch (1920 x 1200), 400 nitov
  • Procesor: Intel® Atom™ x5-Z8550
  • Pamäť: 4 GB RAM a až 64 GB úložisko, podpora pre microSD
  • Fotoaparáty: 8 Mpx zadný a 2 Mpx predný
  • Batéria: 8 500 mAh
  • OS: Android 6.0 Marshmallow
  • Ostatné: Zvuk Dolby Atmos
  • Rozmery: 26,65 x 0,97 x 17 cm
  • Váha: 690 g

Má potenciál nahradiť notebook?

Možno, hlavne ak vaša práca na notebooku spočíva v surfovaní na webe, sociálnych sieťach, pozeraní videí na YouTube a dopisovaní si s kamarátmi. Aj vtedy sa však musíte pripraviť na pár týždňov zoznamovania sa s jeho unikátnou klávesnicou. Ja ani po dvoch či troch týždňoch poriadne nedokážem napísať vetu bez toho, aby som nespravil preklepy, a to nemám dlhé nechty. Nežnejšie pohlavie je na tom podstatne horšie.

Tí z vás, ktorí notebook používajú aj na, povedzme, upravovanie fotografií, nebodaj videí, rozšírenejšiu prácu so súbormi, programovanie alebo niečo iné, Yoga Book môže byť len ako dodatočné zariadenie pre spríjemnenie vášho života. Ako hlavný pracovný nástroj vám aj napriek tomu, že ako notebook vyzerá, neposlúži.

Lenovo Yoga Book je dostupný v Android, ako aj vo Windows verzii. My ale jednoznačne odporúčame Android verziu, nie však preto, že sme z AndroidPortal.sk, ale hlavne preto, lebo Yoga Book funguje lepšie ako tablet a nie notebook.

Konštrukcia – precízny kov, nádherné sklo

Tento 10,1-palcový tablet je vyrobený zo zliatiny horčíka a hliníka. V ruke nepôsobí až tak chladne a kovovo, ako napríklad telefón z hliníka, stále je však rovnako pevný a prémiový. Do jeho konštrukcie je osadený 10,1-palcový Full HD displej, ktorý si vďaka nádhernému pántiku viete nastaviť na vyhovujúci uhol. Vážne, pántik na Yoga Book je technologický obsah inak určený len pre dospelých.

Vďaka nemu môžete displej nechať zatvorený alebo ho úplne preklopiť na opačnú stranu. Celé zariadenie váži len 690 gramov, vďaka čomu je vynikajúce pre príležitosti, keď potrebujete vystreliť do terénu. Naozaj, niekedy som mal pocit, že ho so sebou môžem nosiť ako zápisník bez toho, aby som sa tým nejak zaťažoval. Yoga Book je bezpochyby ľahší ako taký iPad Pro s klávesnicou alebo Microsoft Surface Book.

Menšia veľkosť a váha má svoje nevýhody

S nižšou váhou a veľkosťou Yoga Book prichádzajú aj nevýhody. Prvou z nich sú chýbajúce porty, ktoré by tam možno boli, ak by bol tento tableto-notebook o niečo hrubší. K dispozícii máte microUSB port pre nabíjanie (naozaj Lenovo? Čakal som USB C), HDMI port pre prenos obrazu, microSD port pre všetky vaše súbory a 3,5mm jack pre slúchadlá. Aspoň niečo, že?

Zariadenie poháňa procesor Intel Atom x5-Z8550 (4 jadrá o takte až 2.4 GHz), ktorý nepatrí medzi jeden z najvýkonnejších a 4 GB operačnej pamäte RAM. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo to jeho Windows verzia až tak nezvláda a často seká.

Halo klávesnica, na ktorú si budete dlho zvykať

Keď Yoga Book otvoríte ako klasický notebook, jeho tmavé sklo sa ako zázrakom premení na podsvietenú klávesnicu, až na to, že z nej nevystupujú žiadne klávesy. Namiesto toho Lenovo siahol po vibračnom motorčeku, ktorý má simulovať hmatovú odozvu, ktorú máme z bežnej klávesnice. Bohužiaľ, motorček rozvibruje celý panel, a tak to vôbec nefunguje tak, ako by sme si predstavovali. Celkovo je to ale veľmi elegantné riešenie na ktoré sa dá zvyknúť. O tom žiadna.

Stále ide o pohodlnejší spôsob, ako písať ťukaním po displeji na klávesnicu, ktorá zaberá viac než jednu polovicu obrazovky. To však nie je všetko.

Celá plocha, na ktorej sa zobrazuje klávesnica má ešte jednu funkciu. Funguje aj ako Wacom digitizér, ku ktorému si v balení nájdete aj tzv. „Real Pen“ stylus v tvare skutočného pera. Vďaka nemu si môžete zobrať papier alebo tenký zošit, do vnútra dať náplň a začať písať, kresliť, čmárať. Wacom digitizér to v reálnom čase spracuje a to, čo píšete alebo kreslíte okamžite zobrazí na displeji. Fantastický nápad, ktorý má už teraz celý rad využití. Od kreatívcov až po písanie poznámok skutočným perom a ich okamžitú digitalizáciu. Výborné, výborné možnosti.

Nedostatočná optimalizácia

Ostal som naozaj zaskočený, keď som Yoga Book otvoril a zistil, že používateľské rozhranie, aj keď mierne upravené, nebežalo podľa mojich predstáv. Často sa stávalo, že aplikácie padali, zasekli sa alebo sa nesprávali tak, ako by bolo logické. Lenovo do Yoga Booku nainštaloval rok starý Android 6.0 Marshmallow, ktorý prekryl svojím vlastným skinom.

Ten je, musím uznať, veľmi šikovný. Aplikácie sa pri otváraní zapisujú do spodnej lišty, vďaka čomu máte pocit, že používate notebook. Prepínanie sa medzi nimi je totiž veľmi podobné tomu, na čo sme zvyknutí z Windowsu.

Hlavným nedostatkom sú samotné aplikácie, ktoré neponúkajú funkciu multi-window. Medzi ne patria aj veľké mená ako Google vyhľadávanie, Dokumenty, YouTube, Gmail, Chrome, Evernote a ďalšie. Lenovo sa bije po hrudi s tým, že 60-70 percent všetkých aplikácií tento režim podporuje. My sme tak pravdepodobne natrafili hlavne na tie, ktoré tvrdia pravý opak.

Aj keď ešte nevyzrel, predstavuje neopísateľný potenciál 

Aj z tohto dôvodu ešte Yoga Book nemôžeme zaradiť medzi zariadenia, ktoré by boli schopné nahradiť už zaužívané štandardy, ako napríklad notebook. Predstavujú však priam neopísateľný potenciál, ktorý stačí zužitkovať.

Pri diskusii v redakcii sme sa zhodli, že Yoga Book by snáď najviac zažiaril pri chystanom spojení Chrome OS a Androidu (projekt Andromeda). Ostáva však už len dúfať, že to dovtedy Lenovo s radom Yoga Book nevzdá.

Koniec koncov, konečne som v ruke držal tablet, ktorý ma skutočne zaujal. Aj keď preň momentálne nemám využitie, v budúcnosti sa to veľmi ľahko môže zmeniť.

Za talent v kreslení ďakujeme Oldřichovi Cimbálkovi