Úvod Sociálne siete Facebook POZOR: Tieto stránky na Facebooku sľubujú vianočné výhry, dostať môžete škodlivú reklamu!

POZOR: Tieto stránky na Facebooku sľubujú vianočné výhry, dostať môžete škodlivú reklamu!

2
Foto: stgist.com

Slovákov sa na Facebooku snaží zlanáriť ďalšia vymyslená stránka, ktorá sa zaoberá výlučne súťažami o hodnotné ceny, ako napríklad Samsung Galaxy S7 edge, iPhone 7, kuchynskú linku či notebook.

Na problém nás upozornili naši čitatelia, problematiku však už stihol publikovať aj server Živé.

Ako to celé funguje? Stránka Vianočné Súťaže zverejňuje obrázky „výhier“ s jednoduchými pravidlami. Stačí lajknúť stránku, označiť, že sa im páči obrázok a do komentárov napísať slovo „súťažím“. Bonusovou súťažou má byť označenie dvoch kamarátov do komentárov. Týmto prístupom sa majiteľ stránky pokúša využiť algoritmus Facebooku, ktorý lajkované a komentované príspevky označuje ako veľmi zaujímavé a ukazuje ich viac a viac ľuďom.

Veľké, ľahko zneužiteľné publikum

Autor stránky sám upozorňuje, že od súťažiacich, ktorí vraj vyhrajú ceny nebude pýtať žiadne informácie o účte, platobných kartách ani nič podobnom.

Ako server Živé upozorňuje, s čím plne súhlasíme aj my, stránka sa tak, ako už nespočetnekrát v minulosti môže neskôr premenovať, resp. zmeniť zameranie. Fanúšikom, ktorých je už hrubo cez 20 tisíc môže začať servírovať obsah z iných stránok, často platený. Možnosťou je aj šírenie reklamy, ktorá môže byť infikovaná, resp. obsah stránok s nekalými alebo nepravdivými údajmi.

Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému zaplneniu vašej nástenky, stránku by ste si mali čo najskôr odstrániť.

Aktualizované 22. decembra 2016: Podľa našich zistení už Facebook stránku z príkladu odstránil. Hlavne počas vianočných sviatkov však vznikajú ďalšie a ďalšie s veľmi podobným mechanizmom získavania fanúšikov.