Úvod Zaujímavosti Navrhli nové lietadlo: Trasu z Londýna do New Yorku zvládne za 20...

Navrhli nové lietadlo: Trasu z Londýna do New Yorku zvládne za 20 minút

34

Na scénu má prísť nové, futuristické lietadlo, ktoré zvládne trasu z Londýna do New Yorku za krátkych 20 minút. O schopnostiach tohto superprostriedku rozprával jeho dizajnér.

Novinka volajúca sa Antipode je momentálne v štádiu konceptu, ktorý vymyslel kanadský dizajnér Charles Bombardier.

Lietadlo by fungovalo vďaka technike zvanej „long penetration mode,“ teda režimu dlhej penetrácie vďaka ktorej je schopné dosiahnuť rýchlosti doteraz nevídané.

Do výšky 12 000 metrov by ho mal vyniesť raketový motor, ktorý sa neskôr prepne na „nadzvukový spaľovací motor ‘ramjet’,” ktorý je schopný vyvinúť rýchlosť 25 750 km/h. Desať pasažierov by tak okolo sveta teoreticky vedel prepraviť za 90 minút.

V rozhovore pre BBC dizajnér ďalej pokračoval: „Myšlienka letieť z Londýna do New Yorku, povedzme za 20 minút skutočne zaujala ľudí. Je to niečo čo ľudia jednoducho chcú. Prepraviť sa z jednej strany Zeme na druhú extrémne rýchlo“.

Horšou správou je fakt, že stále ide len o koncept. „Viem, že nevyvinieme presnú repliku môjho dizajnu. Stále to však môže pomôcť pri vývoji nových technológií, ktoré by nás k tomu mohli priblížiť,“ dodal.