Úvod Sociálne siete FORBES: Toto je TOP 5 najlepšie zarábajúcich Youtuberov sveta

FORBES: Toto je TOP 5 najlepšie zarábajúcich Youtuberov sveta

2
© pcmag.com

Pred pár rokmi pojem Youtuber neexistoval. Dnes sú tvorcovia videí, ktorí ich zdieľajú na webe YouTube, považovaní za internetové hviezdy a ich obsah často sleduje oveľa viac ľudí, ako napríklad mnohé televízne programy.  

Samozrejme sa bavíme o tých najkvalitnejších. Gro úspechu je sledovanosť obsahu samotného Youtubera a počet jeho fanúšikov, ktorí ho odoberajú. O kvalite a žánrovom zameraní môže mať každý sledujúci vlastné predstavy.

Ak by ste pred 15-timi rokmi niekomu povedali, že mesačne budete zarábať tisíce eur len tým, že budete hrať hry, vtipkovať do kamery a celé to zavesíte ako video na internet, pravdepodobne by vám odporučil konzultáciu u psychiatra.

Dnes to nie je žiadnou výnimkou a tvorba video obsahu pre server YouTube sa považuje za serióznu prácu a uznávané digitálne umenie, ktoré dokáže zarobiť nemalé peniaze. Nejde pritom len o hranie hier. Na Youtube pôsobia mnohé spravodajské médiá, dobrodruhovia, ktorí zdieľajú videá z rôznych ciest alebo odborní recenzenti automobilov, technológií, jedla…možností je neúrekom.

Na Youtuberov sa dokonca pozrel aj prestížny ekonomický magazín Forbes. Forbes skúmal, koľko vlastne najlepší tvorcovia videí na Youtube zarábajú. Sumy sú enormné.

Nekorunovaným kráľom Youtube je užívateľ s nickom PewDiePie. Na Youtube ho sleduje až neuveriteľných 49 miliónov používateľov, pričom k 50 miliónovej hranici nemá ďaleko. PewDiePie je švédsky komentátor videohier. Videá s touto tématikou často dopĺňa vtipným obsahom alebo sa sem tam vyjadrí k aktuálnemu dianiu vo svete. Samozrejme po svojom.

PewDiePie © wetheunicorns.com

Forbes hovorí, že v minulom roku zarobil tvorbou videí 15 miliónov dolárov.

Druhú priečku najlepšie zarábajúcich Youtuberov obsadil Roman Atwood. Jeho videotvorbu sleduje cez 10 miliónov fanúšikov. V podstate ide o komika, ktorý tvorí zábavný obsah a komentuje bežné každodenné súčasti života.

Roman Atwood © ViveUSA

Roman Atwood si za uplynulý rok zarobil 8 miliónov dolárov.

V tomto, povedzme videopriemysle, sa nemá problém uchytiť aj nežnejšie pohlavie. Tretia priečka patrí Lilly Singh, komičke a herečke, ktorá na Youtube vystupuje pod prezývkou IISuperwomanII. Viac ako 10 miliónov odberateľov a ročný zisk na úrovni 7,5 milióna dolárov z nej robí skutočnú internetovú hviezdu.

Lilly Singh © CBC

V zozname nájdeme tiež dvojicu tvorcov. Kanál Smosh zastrešujú Ian Hecox a Daniel Anthony Padilla. Aj v tomto prípade ide o humoristickú dvojicu, ktorá na YouTube pôsobí od jesene roku 2005. Majú cez 22 miliónov odberateľov a spolu si prídu na 7 miliónov dolárov.

Ian Hecox a Daniel Anthony Padilla © CelebMix

Top päťku najlepšie zarábajúcich Youtuberov uzatvára Tyler Oakley. Za rok zinkasoval približne 6 miliónov dolárov. Jeho videá sa v podstate od tvorby vyššie uvedených jedincov príliš nelíšia. Aj Tyler Oakley je humorista a dokonca tiež aktivista.

Okrem tvorby zábavných videí sa angažuje v LGBT komunite, kde zastáva jej práva, upozorňuje na sociálne problémy alebo napríklad na zdravotnú starostlivosť.

Tyler Oakley © whartoncenter.com

Youtube dáva priestor vyjadriť sa každému. O úspechu nerozhoduje len obsah alebo kvalita videa (ako môžete v mnohých prípadoch vidieť), ale aj vystupovanie, vzhľad, akási charizma alebo vyjadrovanie sa k ošemetným témam a dianiu súčasného sveta. Vďaka internetu sa na trhu jednoducho objavilo oveľa viac možností, ako sa predať.