Úvod Aplikácie Nemáte lístok ani peniaze na MHD? Nevadí. V Nemecku zaplatíte pozeraním videa

Nemáte lístok ani peniaze na MHD? Nevadí. V Nemecku zaplatíte pozeraním videa

3

V nemeckom meste Düsseldorf aktuálne prebieha pilotná prevádzka aplikácie jedného technologického startupu, ktorá vám umožní zaplatiť za cestovné. 

Na tom by nebolo nič výnimočné. Platenie so smartfónom za MHD nie je obyvateľom západných krajín vôbec cudzie. Aktuálny koncept ale umožní cestujúcim v spomínanom meste platiť bez peňazí.

Ak nemáte lístok alebo drobné poruke, na MHD môžete nastúpiť aj tak. Postačí, ak máte nainštalovanú aplikáciu WelectGO. V nej si budete musieť pozrieť štyri reklamné videá, za ktoré voľný lístok na autobus alebo električku získate. Každé video má pritom dĺžku okolo 20-tich sekúnd.

Pred pozretím videí si v aplikácii zvolíte, na akú konkrétnu trasu lístok potrebujete. Za prezreté štyri videá sa teda odveziete jednorázovo.

Philipp Dommers, spoluzakladateľ začínajúcej spoločnosti očakával, že zo začiatku ich aplikáciu využije v praxi približne 1000 cestujúcich. Na jeho prekvapenie, aplikácia zatiaľ vygenerovala cez 20 000 voľných lístkov na MHD. Jeden takýto lístok stojí približne 2,60 eura.

MHD
UI aplikácie WeletGO © Google Play

Aplikácia je hitom a jej tvorcovia ju plánujú uviesť do prevádzky aj v ostatných nemeckých mestách. Momentálne je ich najväčšou výzvou zabezpečenie inzercie. Musí jej byť dostatok, aby dokázali pokryť veľký dopyt po inovatívnej smart službe. Každý inzerent si môže vybrať, koľkokrát má byť jeho video prehrané konkrétnemu používateľovi, resp. cestujúcemu.

Službu tak zatiaľ nie je možné príliš zneužívať. Ak by ste aplikáciu používali často, jednoducho v nej nenájdete videá, ktoré by ste si mohli pozrieť, a teda cestovať zadarmo.