Úvod Smartphony Dohady Lenovo príde v roku 2017 s novými Moto Mods modulmi. Môže ich...

Lenovo príde v roku 2017 s novými Moto Mods modulmi. Môže ich byť až 12

0

Ak ste majiteľom jedného z úspešných Moto Z / Moto Z Play smartfónov, ktoré sú dostupné aj na našom trhu, určite vám okrem nich učarovalo tiež modulárne príslušenstvo.

Lenovu (vlastník Motorola Mobility pozn. red.) sa tento koncept podarilo pretvoriť do veľmi funkčnej a jednoduchej podoby, ktorá napríklad pri podobne modulárnom smartfóne LG G5 trochu krívala.

Modul stačí priložiť k zadnej strane zariadenia, ten sa pevne prichytí pomocou magnetov a je okamžite aktívny. Bez potreby oddeľovania nejakej časti alebo reštartovania zariadenia. Súčasná ponuka modulov Moto Mods nie je príliš bohatá. Milovníkov hudby osloví externý reproduktor JBL, o dlhú výdrž sa postará prídavná batéria, foto maniaci siahnu po Hasselblad module a máme tu ešte výkonný projektor.

Konektor na zadnej strane smartfónov, pomocou ktorého sa moduly so zariadením komunikujú
Konektor na zadnej strane smartfónov, pomocou ktorého moduly so zariadením komunikujú

Podľa najnovších indícií, ktoré majú pochádzať priamo od jedného z vrcholových predstaviteľov spoločnosti Lenovo, v budúcom roku uvidíme hneď niekoľko nových Moto Mods modulov. Dokonca by ich malo byť až dvanásť. Každý štvrťrok by mohli byť uvoľnené štyri.

Lenovo sa nechalo inšpirovať a dalo priestor mnohým vývojárom tretích strán. Pre túto iniciatívu sa spoločnosť spojila so serverom Indiegogo, ktorý zastrešuje kolektívne financovanie rôznych projektov a ideí aj z technologického sveta. Vývojári môžu svoje Moto Mods nápady prihlásiť do kampane do konca januára 2017. Kampaň končí 6. marca a 10. marca 2017 budú vyhlásení víťazi.

Prídavný reproduktor JBL
Prídavný reproduktor JBL

Zatiaľ nie je jasné, aké funkcie nové Moto Mods prinesú. Kreativita má ale takmer neobmedzené hranice. Dočkať sa môžeme ďalšieho foto modulu, modulu s displejom na zadnej strane pre lepšie selfie snímané zadným fotoaparátom, e-ink displeja pre čítanie textov s minimálnou spotrebou batérie alebo napríklad magnetický dock do auta.

Diaľkový ovládač, externé úložisko, snímače farieb pre nevidiacich, veľké LED svetlo slúžiace ako baterka v tmavých situáciach, senzory pre meranie vlhkosti alebo teploty, laserový merač vzdialenosti…nápadov je veľa. Ekosystém modulárneho príslušenstva sa zatiaľ nepodarilo priniesť žiadnemu výrobcovi smartfónov na svete. Lenovo má preto dobre našliapnuté.