Úvod Zariadenia iFixit: Ktorý smartfón roka 2016 sa dá opraviť najľahšie a naopak, ktorý...

iFixit: Ktorý smartfón roka 2016 sa dá opraviť najľahšie a naopak, ktorý najťažšie?

4

iFixit je populárny technologický server, ktorý reprezentujú manuálne zruční jedinci. Tí totižto rozoberajú rôzne technologické zariadenia a skúmajú, aké ťažké by ich bolo opraviť v domácich podmienkach. 

Medzi nami je určite množstvo používateľov, ktorí sa na vlastnú päsť pustili do výmeny displeja alebo napríklad štandardne nevymeniteľnej batérie. iFixit tento rok rozobral azda každý smartfón, ktorý bol v roku 2016 predstavený.

Okrem nich skúmajú aj opraviteľnosť slúchadiel alebo inteligentných hodiniek. Pomyselné ocenenie najľahšie opraviteľného a naopak, najťažšie opraviteľného smartfónu dostali dve vlajkové lode.

Paradoxne, tá ľahko opraviteľná sa nestretla s veľkým trhovým úspechom. Ide o model LG G5, ktorý prekvapil modulárnou konštrukciou alebo skutočne zábavným a použiteľným fotoaparátom. Od iFixit získal hodnotenie osem bodov z desiatich. Na celom procese prípadnej opravy je najťažšie otvorenie zariadenia. Jednotlivé komponenty už potom dokážete vymeniť relatívne ľahko.

smartfon
LG G5 – najľahšie opraviteľný smartfón

Na druhej strane sa usídlil jeden z najlepšie hodnotených a najlepšie sa predávajúcich smartfónov roka 2016. Ak ste si kúpili Samsung Galaxy S7 / Galaxy S7 Edge, určite sa ho doma nepokúšajte sami opraviť.

smartfon
Samsung Galaxy S7 Edge – najťažšie opraviteľný smartfón

Priepastné skóre troch bodov z desiatich hovorí za všetko. Podľa iFixit tento smartfón drží pokope vďaka veľkému množstvu silného lepidla. Môže za to hlavne štíhle prevedenie konštrukcie, kde pre upevnenie komponentov pomocou skrutiek jednoducho nebolo miesto.

Skúšali ste sa svojom smartfóne vymeniť napríklad displej podľa návodu na YouTube alebo iného postupu? Ako ste dopadli?