Úvod Výrobcovia Huawei Budúcnosť užívateľského prostredia Huawei smartfónov. Opravené notifikácie a nové funkcie

Budúcnosť užívateľského prostredia Huawei smartfónov. Opravené notifikácie a nové funkcie

2

Spoločnosti Huawei patrí aktuálne tretia priečka spomedzi lídrov trhu so smartfónmi. Pred ním stoja veľké mená, akými sú Samsung a Apple s ich iPhone zariadeniami. 

Huawei je ambiciózny. Dal si za cieľ, že v predajoch predbehne obe v úvode spomínané spoločnosti. V roku 2021 by sa malo predávať viac Huawei smartfónov, ako tých z dielní Samsungu a Apple. Tvrdenie odvážne, no určite nie neuskutočniteľné.

S Huawei smartfónmi je pevne spojené používateľské prostredie výrobcu nazývané Emotion UI, v skratke EMUI. To je hodnotené relatívne kladne, aj keď sa aj pri ňom objavili nemalé používateľské problémy. Inovácie musia prebiehať nielen na poli hardvéru a dizajnu, ale aj v oblasti softvéru a funkčnej výbavy.

Huawei sa v tomto období sústreďuje práve na používateľské prostredie EMUI. Do verzie EMUI 4.1 systém až agresívnym spôsobom zasahoval do procesov bežiacich na pozadí. Cieľom bolo ich úplné zastavenie, čo sa malo odraziť na dlhšej výdrži na jedno nabitie. Objavil sa ale problém v podobe (ne)oznámení. Ak smartfón rozhodol, že vypne akúkoľvek interakciu napríklad s aplikáciou WhatsApp, vy ste jednoducho nedostali notifikáciu o prijatej správe. Aplikáciam, z ktorých ste chceli dostávať upozornenia, ste museli v nastaveniach udeliť prioritný prístup. Toto nastavenie pritom nebolo zrovna jednoduché nájsť. Teda hlavne pre menej skúsených používateľov.

Emotion UI

Hlavný softvérový vývojár spoločnosti Huawei v jednom rozhovore potvrdil, že budúca verzia EMUI už nebude trpieť nedoručenými upozorneniami a bude ešte šetrnejšia k batérii. Okrem iného to vývojári dosiahnu aj vďaka algoritmom strojového učenia, ktoré budú analyzovať správanie používateľov.

Nová verzia používateľského prostredia bude logicky spojená s kapacitami poslednej verzie OS Android Nougat. Kým zariadenia Mate 9, P9 alebo minuloročný Mate 8 ňou už disponujú alebo disponovať budú, vlastníci starších modelov môžu byť znepokojení.

Huawei má riešenie aj pre nich. Napriek tomu, že niektoré staršie modely smartfónov nedostanú najnovší Android Nougat, ich používateľské prostredie sa inovácie dočká. Aktualizačný balíček bude v prvom rade obsahovať dôležité bezpečnostné záplaty. Okrem nich výrobca prinesie aj niektoré funkcie z vyšších verzii Emotion UI.

Huawei P9 aj Mate 8 už začali dostávať aktualizáciu na Android Nougat v domovskej Číne. Po celom svete sa začne šíriť hneď v začiatkoch roka 2017, a to aj na ďalšie smartfóny výrobcu.