Úvod Zaujímavosti Huawei predstavil prelomové Li-ion batérie. Chystá aj uvedenie extrémne rýchleho nabíjania

Huawei predstavil prelomové Li-ion batérie. Chystá aj uvedenie extrémne rýchleho nabíjania

3

Inštitút pre výskum a vývoj čínskej spoločnosti Huawei učinil pokrok vo vývoji batérií. Predstavil novú Li-ionovú batériu, ktorá má vylepšené vlastnosti a využíva prvok grafén.

Nová batéria znesie podstatne väčšie teploty ako tie, ktoré používame v súčasnosti. Nové akumulátory od Huawei dokážu pracovať pri teplote 60 stupňov Celzia, čo je o 10 stupňov viac, ako je bežné pri dnešných Li-ion batériách. Ich životnosť je navyše dvojnásobná.

Batérie si nájdu uplatenie v elektromobiloch, robotoch, dronoch, smartfónoch a iných zariadeniach, ktoré majú tendenciu produkovať viac tepla. O prielom v tomto segmente sa postarali v podstate tri kľúčové inovácie. Ako uvádza Dr. Yangxing Li, jeden z výskumných pracovníkov, novinkou je špeciálna prísada, ktorú pridali do elektrolytu. Tá eliminuje stopové prvky vody, ktoré sa môžu v elektrolyte nachádzať. Tým zabráni, aby sa elektrolyt spolu s vodou nevyparoval pri vyšších teplotách.

V druhom kroku výskumníci upravili kryštalickú štruktúru pozostávajúcu z materiálov nikel, mangán a kobalt, ktorá následne vylepšila tepelnú stabilitu katódy. Asi najpodstatnejším vylepšením je použitie grafénu, ktorý umožňuje efektívnejšie chladenie celej batérie.

huawei

V praxi, batériu odborníci nabili a vybili 2000 krát pri teplote 60 stupňov Celzia. Výsledkom je zachovanie viac ako 70 % z jej pôvodnej kapacity. Zároveň bola pri tomto procese o 5 stupňov chladnejšia, ako bežné Li-ion batérie.

Určite si pamätáte na technológiu rýchleho nabíjania, ktorú Huawei predviedol v minulom roku 2015. 3000 mAh batériu bolo možné nabiť na 48 % kapacitu len za extrémnych 5 minút. Huawei už vtedy hovoril o komerčnom nasadení. Spoločnosť najnovšie oznámila, že táto technológia bude už čoskoro k dispozícii.

Čínsky gigant chce na konci decembra predstaviť smartfón, ktorý by mal byť vybavený práve novou technológiou rýchleho nabíjania. Na ten sme určite zvedaví.