Úvod Zaujímavosti VIDEO: Toto sa deje s vaším mozgom, keď pred spaním pozeráte do...

VIDEO: Toto sa deje s vaším mozgom, keď pred spaním pozeráte do telefónu

10

Vinných nás je asi veľa. Priznám sa, aj ja si pred spaním veľa krát čítam novinky, pozerám videá či obrázky smiešnych mačiek. Často si ale neuvedomujeme to, aké následky môže mať toto neprirodzené čumákovanie do svetlých displejov.

Podľa Dr. Dana Siegela môže byť pozeranie do telefónov pred spaním ešte škodlivejšie, než sa doteraz predpokladalo. Dr. Dan Siegel je profesor na univerzite UCLA School of Medicine vo videu vysvetlil, aké dopady na mozog a na telo môže mať „predspánkové“ pozeranie do telefónu.

1. Svetlo z displeja poblázni mozog

Profesor hneď na začiatku začne s tým, že častice svetla, fotóny, stimulujú náš mozog, čím mu dávajú najavo, aby ešte nešiel spať. Toto svetlo zabraňuje vylučovaniu melotonínu, hormónu, ktorý riadi denný (cirkadiánny) rytmus človeka ako aj cicavcov. Svetlo totiž brzdí jeho tvorbu a aj preto sa ho v noci tvorí osem až desaťkrát viac ako cez deň.

2. Mozog sa nestihne zbaviť toxínov

Dr. Siegel ďalej pokračuje so zaujímavým faktom o tom, že ak zaspíte, povedzme, ráno o jednej a budík máte na šiestu ráno, vyspíte sa len päť hodín. Počas týchto piatich hodín si oddýchnu neuróny, ktoré boli predošlý deň aktívne, čo je len dobre. Ak si myslíte, že oddychuje celý mozog, mýlili by ste sa. Na scénu totiž nastupujú tzv. gliové bunky, ktorých úlohou je spracovať toxíny vyprodukované počas dňa. Ak nespíte aspoň 7 až 9 hodín, toxíny vo svojej hlave budete nosiť aj celý ďalší deň. Podľa slov profesora Siegela tým trpí až 95% ľudí. Samozrejme, existuje aj malá skupina ľudí, ktorá nepotrebuje tak dlhý spánok, no táto skupina predstavuje mizivé percento celkovej populácie.

3. Zvyšok tela na tom nie je lepšie

Čo sa teda deje s telom? Pri nedostatku spánku majú ľudia problém s pozornosťou, ktorá už nie je taká, ako po výdatnom spánku, to isté platí aj o schopnosti zapamätať si veci, riešiť problémy a kontrola inzulínu je priam otočená na hlavu. To potom spôsobuje, že z jedla priberáme viac, než by sme mali a dostávame väčší apetít k jedlu.

Čo s tým teda spraviť? Riešenie je jednoduché. Aspoň hodinu pred spánkom si vypnite telefóny, tablety a v ideálnej situácii aj počítače či notebooky.